Натуропатичният подход: черният дроб – нещата, които лекарят няма да ви каже

Факти относно черния дроб
Физиологично съответствие :
зрението, очите (особено дясното око).
Цвят: зелен
Вкус: кисел
Сезон: пролет
Елемент: дърво
Кардинална посока: Изток

Биологични функции: съхранява и филтрира кръвта; управлява мускулите, ставите и сухожилията; отговаря за състоянието на очите и зрението; влияе пряко върху умствените дейности и вземането на решения.
Емоционални функции: гняв, раздразнителност, досада, изразен или прикрит вътрешен стрес, а също така ниска самооценка, съмнения, неуважение към себе си;
Симптоми при проблеми с черния дроб: главоболие, занижено или повишено либидо, мускулни схващания или скованост, алергии, кожни проблеми, конюнктивит, влошаване на зрението, гняв, запек, депресия и събуждане през нощта.
Една от най-старите медицински системи в света е традиционната китайска медицина. В това няма нищо изненадващо, тъй като последната е на възраст над 6000 години и до днес успешно лекува болести, които според съвременната алопатична медицина се считат за нелечими. Според традиционната китайска медицина (TCM), всеки сезон от годината съответства на определен(и) орган(и), указвайки по този начин, най-благоприятният период за тяхната детоксикация и специални грижи.

Според китайските лечители в началото на февруари настъпва пролетта, която е най-добрият сезон за пречистване на двойката органи „черен дроб и жлъчен мехур“. Тези два органа имат връзка от типа „близнаци“: ако единият от тях не функционира правилно, това се отразява на дейността на другия орган. Това важи и в обратния вариант: ако се подобри работата на единия от тези два органа, това ще повлияе на дейността на другия. Хората, които са претърпели операция за отстраняване на жлъчката, трябва да бъдат особено внимателни, тъй като техният черен дроб е подложен на по-голям натиск да управлява липидния метаболизъм и храносмилателните процеси като цяло.

Черният дроб е и вторият по големина орган в човешкото тяло. Наричан „второто сърце“ или „генералът“, той е отговорен за над 500 различни процеса. Именно черният дроб е основният филтър за детоксикация на нашия организъм. Всичко, което ядем и пием (включително хранителните добавки и лекарствата), се филтрира от черния дроб. Този орган работи много усилено, за да ни поддържа здрави, а също и за да изведе всичко ненужно. Нашият хормонален баланс, нивата на холестерола и теглото също се определят от състоянието на нашия черен дроб. За щастие клетките му имат забележителната способност да се регенерират.

Когато работата на черния дроб и жлъчката е в дисбаланс, тяхната енергия се описва като застояла или блокирана. Някои физически и емоционални симптоми много ясно показват този проблем: главоболие, скърцане със зъби, проблеми с очите (особено с дясното око), усещане за горещина, предменструален синдром (ПМС), миома, възпаление на простатата, раздразнено, припряно или дори агресивно поведение, болки в тазобедрената става, проблеми с щитовидната жлеза, състояние на ноктите (особено когато са жълти и по-специално нокът на палеца или този на палеца на крака), нощни събуждания между 1 и 3 ч. сутринта, чувство на безпокойство и др. Всички тези симптоми показват претрупан черен дроб, на който му е трудно да изпълнява своите функции.

Черният дроб е органът, свързан с мекотата и нежността. Неговото състояние се отразява и в поведението на съответния човек. Например :
– черен дроб, чиято енергия е уравновесена описва приятно, разбиращо, толерантно поведение
– черен дроб, чиято енергия е в излишък описва сприхаво, избухливо, заядливо и конфликтно поведение
– черен дроб, чиято енергия е недостатъчна говори за човек, който постоянно се съмнява в собствените си способности, страда от ниско самочувствие и неувереност

Освен това черният дроб е може би най-важният от всички органи за здравето на жените, тъй като в лошото му функциониране се крие причината за гинекологични заболявания като миома, синдром на поликистозни яйчници (СПКЯ), болезнена и / или нередовна менструация, затруднения при зачеването и т.н. Ето защо грижата за черния дроб, фигурира в почти всяка натуропатична програма, която изготвяме в нашия кабинет.

Как можем да се грижим за този така важен за нашето здраве орган?

– Чрез храната, прилагайки няколко простички правила, които ще улеснят дейността на черния дроб и тази на жлъчката
Първо, опитайте се да не ядете два до три часа преди лягане. Храненето късно през нощта генерира застояла чернодробна енергия и пречи на тялото да изпълнява ежедневното си прочистване, което се случва всяка вечер. Второ, приключете с храненето, когато не сте напълно сити. Станете от масата, когато чувството ви за ситост е не 100%, 80%. Преяждането претоварва черния дроб и жлъчния мехур. Ако приложите тези две лесни правила, тези два органа ще ви кажат едно голямо „благодаря“, а заедно с тях и цялото ваше тяло.

Предпочитайте леки ястия с пресни съставки, които са сурови, малко или изобщо непреработени. Наблегнете на храни като куркума, зелен фасул, зелени листни зеленчуци като къдраво зеле, кресон, праз, маруля и др., а също и на такива с кисел вкус като кисело зеле, зелени ябълки, лимон, вишни и др.

– Възпитавайте благородни чувства в себе си…
Свържете се с природата и нейните зелени пейзажи, които успокояват и лекуват едновременно. Практикувайте търпение и прошка. Култивирайте положителни чувства като състрадание, доброта и съпричастност. Не се връщайте към минали събития, особено ако те са неприятни. Отървете се от гневните изблици! Не забравяйте, че носталгията, негодуванието, преживяването са пагубни чувства за черния дроб. Отдайте се на медитативни практики, йога или каквато и да е спортна дейност, която ви позволява да преодолеете негативизма.

– Обгрижвайте вашия черен дроб и жлъчка с хранителни добавки
Да, тези естествени продукти, стига да са качествени, ще бъдат от голяма помощ за здравето на черния дроб и жлъчката. Сред добавките на компания Нейчър‘с Съншайн точно с тази цел е бил създаден комплексът „Здрав черен дроб“ и Соевият лецитин : два основни продукта за поддържане и / или възстановяване здравето на този орган. Първият е разработен според патентована рецептура, на базата на куркума, а вторият притежава чудното свойство да регенерира увредените чернодробни клетки.

dobavki-za-zdraveto-na-chenia-drob

––––––––
Практическа информация за хранителната добавка „Здрав черния дроб“ на компания Нейчър‘с Съншайн

Комплекс „Здрав черен дроб“ – (100 капсули х 570 mg)
Тип добавка: Билкова рецептура
Свойства: кръвопречистващи, кисело-горчив вкус, чернодробни, стомашно-тонизиращи
Засяга следните системи и органи: кръв, храносмилателна система, жлъчка, далак, черен дроб, епифиза
Лекува следните заболявания: алкохолно пристрастяване, старчески петна, хранителни алергии, прекомерен гняв, излишък на жлъчка, отравяне на кръвта, проблеми с кръвната захар, циреи, ниско ниво на холестерол, запек (възрастни), метална токсичност (мед), лош липиден метаболизъм, ленив жлъчен мехур, хиперинсулинизъм (синдром X), лошо храносмилане, общи чернодробни проблеми, силно замърсен черен дроб, псориазис.
Състав: патентована формула: корен от репей (arctium lappa), куркума – корен (curcuma longa), корен от тинтява (gentiana lutea), водорасли ирландски мъх (chondrus crispus), семена на сминдух (triganella foenum-graecum), шафран (carthamus tinctorius), корен от глухарче (taraxacum officinale), листа от мечо грозде (arctostaphylos uva-ursi), въздушни части от растението врабчови чревца (stellaria media), листа от котешка трева (nepeta cataria). Помощни вещества: целулоза, противослепващ агент, магнезиев стеарат, капсула (желатин, вода).
Как действа? В патентованата формула има билки, които подобряват храносмилането и подхранват черния дроб и далака. Тези билки също помагат за детоксикация на цялата храносмилателна система. Продуктът е създаден на базата на куркума, подправката с хиляда полезни свойства, която е особено силна за лечение на черния дроб, далака и жлъчния мехур.
Във формулата откриваме и глухарче за тонизиращ ефект на черния дроб и жлъчния мехур. Репеят стимулира хепатичните функции и пречиства черния дроб. А куркумата, редовно използвана от азиатските лечители, е за да възстанови, предпази и помогне на черния дроб в безбройните му задачи.
Предимства: Оказва ценна подкрепа на храносмилателната и чернодробната системи. Подхранва, пречиства черния дроб и възстановява неговото функциониране.
Прием: възрастни – 1 капсула х 3 пъти на ден преди хранене с голяма чаша вода.
Противопоказания: индивидуална непоносимост към една или повече от съставките. Не се препоръчва за бременни или желаещи да заченат жени.

Автор: Мира Д. Рок
натуропат към компания Найчър’с Съншайн