Чудните ползи от приема на Коензим Q10

Дълбоко във всяка клетка в нашето тялото съществува една малка фабрика, която непрекъснато произвежда жизнена енергия, от която се нуждае всяка съставна клекта в нашия организъм. Благодарение на тези фабрики ние храносмиламе, движим се, дишаме, мислим… живеем.

Тези фабрики се наричат ​​митохондрии, а тяхната дейност се състои в това те да абсорбират хранителните вещества, които им предоставяме и да ги превръщат в клетъчна енергия, от която тялото ни се нуждае за да съществува. Митохондриите никога не спират да работят, никога не си правят почивка, никога не се оплакват, че работят извънредно. Всичко в нашето тялото зависи от тяхната работа. А тези, които са най-силно зависими от дейността на неуморните митохондрии, са най-лакомите за енергия органи като сърцето и мозъка.

Но от какъв тип „храна“ се нуждаят самите митохондрии за да работят безпроблемно? Отговорът е кратък: на тях им трябва коензим Q10.

Какво представлява Коензим Q10?

Коензим Q10 (накратко CoQ10) на митохондриите, която ги кара да продължават да произвеждат клетъчна енергия. В състава на всяка клетка в тялото влизат митохондриите, следователно всяка една клетка се нуждае от CoQ10, за да продължи да функционира. CoQ10 помага на митохондриите да произвеждат енергия, като същевременно ги предпазва от окислителни щети, които съкращават техния живот.

Тъй като този процес е от жизненоважно значение, нашите умни организми сами произвеждат този ензим. За съжаление, с напредването на възрастта тялото започва да синтезира все по-малко CoQ10, което означава, че за да подпомогнем клетъчната дейност, външният прием на CoQ10 се превръща в наложителен избор.

Защо да приемам CoQ10?

Тъй като CoQ10 взема участие в почти всички клетъчни процеси, един допълнителен прием на коензим Q10 може само да представи допълнителни предимства. Някои от тях са направо изненадващи! Ето само няколко от неговите основни ползи:

Поддържа здравето и дейността на сърдечно-съдовата система

Една от водещите причини за смърт в Европа е сърдечната недостатъчност. Обърнете внимание на термина „сърдечна недостатъчност“. Какво означава той? Сърцето спира да бие и съответно да доставя кръв до останалата част от тялото. И така, от какво се нуждае сърцето, за да продължи да бие?

Нуждае се от това, от което всички ние се нуждаем, за да продължим да живеем: от енергия. Сърцето се нарежда на челните позиции сред органите в човешкото тяло относно енергийните потребности. Следователно може да се заключи, че една от основните причини за смърт в Европа е липсата на енергия, достигаща до сърцето. Тук влиза в игра коензимът Q10.

CoQ10 е това, което дава на всички клетки в тялото енергията, от която се нуждаят, за да продължат да работят и точно както всичко останало в този свят, сърцето се състои от клетки. Сърдечните клетки трябва да имат необходимото енергийно захранване за да продължат своята активност.

Помага за намаляване на оксидативния стрес

Оксидативният е предизвикан тогава, когато нашият организъм не е в състояние да произвежда достатъчно антиоксиданти за борба със свободните радикали, намиращи се в него. Свободните радикали са незаредени и несдвоени молекули, които са силно реагиращи на околната среда. По принцип, те са основната причина за появата на повечето признаци на стареене като органната недостатъчност, старческите петна, бръчките и др. CoQ10 е естествен и силен антиоксидант, който ефикасно помага на нашето тяло в борбата му със свободните радикали.

С напредването на възрастта способността да се синтезира CoQ10 намалява значително. Когато естествените нива на CoQ10 започват да спадат, тялото започва да изразходва енергия, предназначена за други органи и тъкани като така може да предизвика тяхното увреждане. Свободните радикали, тъй като са силно реактивни, подсилват тези щети, влошавайки признаците на стареене.

CoQ10, като мощен антиоксидант, успява да неутрализира този допълнителен деструктивен ефект на свободните радикали върху вече повредените клетъчни тъкани. Никога не трябва да подценяваме ползите от ефекта на допълнителната енергия върху организма.

Притежава полезни невропротективни свойства

Тези в преддиабетно състояние и диабетиците страдат от едно придружаващо диабета заболяване, наречено диабетна полиневропатия. То се изразява в увреждане на нервните окончания, вследствие на високите нива кръвната захар. Симптомите на диабетната полиневропатия могат да варират, но най-често се усещат като изтръпване на пръстите на ръцете и краката, липса на чувствителност или болки в крайниците.

Проучване, публикувано в изданието от месец юли 2012 г. на Journal of Diabetes Complications, съобщава, че група страдащи от диабетна полиневропатия, са получавали или 400 мг CoQ10 или плацебо таблетки. Резултатът сочи, че при приемащите добавката коензим Q10, симптомите са намалели с над 50% и се наблюдава подобрение работата на тяхната нервна система, изразяваща се в подобрена скорост на провеждане на импулсите.

Антиоксидантните свойства, които CoQ10 притежава, както и способността му да помага за производството на клетъчна енергия, изглежда действат не само върху клетките на сърдечната тъкан, но и върху тези на нервната система.

Проведени са и други подобни проучвания върху лабораторни мишки, които също са довели до положителни резултати. Нужни са допълнителни изследвания по въпроса, но колкото повече такива опити се провеждат, толкова повече се потвърждават положителните резултати, сочещи коензимът Q10 като ефикасен помощник за активността на нервната система.

Поддържа нормално кръвното налягане

Установихме, че CoQ10 е изключително важен, когато става въпрос за поддържане на сърдечната функция. Следователно ако CoQ10 помага на сърцето работи по-добре, то той трябва да въздейства благоприятно и на кръвното налягане. Ако сърцето помпи ефективно, със сигурност кръвното налягане ще бъде в нормата.

Кръвното налягане е силата, която кръвта упражнява на стените на артериите, при всеки сърдечен удар. Ако това налягане е постоянно високо, това може да доведе до редица медицински усложнения, като например: инфаркт, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, проблеми със зрението

Тук трябва да се отбележи, че с напредването на възрастта ние ставаме все по-податливи към рисковете, свързани с хипертонията. В този случай също CoQ10 може да бъде ценен съюзник в борбата срещу високото кръвно налягане тъй като този ензим улеснява сърдечната дейност.

Разбира се, никакво количество CoQ10 не може да елиминира натрупването на холестерол в артериите, което е резултат от лоша хигиена на живот. Въпреки това, Коензим Q10 ще се притече на помощ на тези, които се стремят да поддържат тяхното кръвно налягане в норма.

Поддържа силна имунната система

Начинът, по който CoQ10 съдейства за производството на клетъчна енергия, е като помага да се завърши синтеза на АТФ. Това е най-лесният и прост процес, за синтез на енергия в нашия организъм.

Винаги когато се разболяваме, митохондриите работят извънредно, за да произведат повече енергия и така да подпомогнат белите кръвни телца по-бързо да преборят инфекцията. В резултат на това са необходими все повече и повече CoQ10 за захранване на митохондриите, тъй като те са тези, които произвеждат АТФ.

Не сте ли се чудили защо когато сме болни се чувстваме отпаднали? Една от причините е, че мозъкът изпраща сигнали до останалите органи в тялото, заповядвайки им да забавят производството на всичко, което не е от съществено значение, за да може да бъдат пренасочат повече енергийни ресурси за справяне с патогенните микроорганизми. Допълнителният прием на Коензим Q10 дава допълнителна енергия на тялото за да може успешно да възстанови изгубеното равновесие.

Точно както един генерал на бойното поле никога не би помислил, че има прекалено много войници, така и нашия организъм никога няма да откаже допълнителна доза клетъчна енергия, в случай, че претърпи атака и трябва да се защитава.

В заключение

Истината е, че конезим Q10, притежава редица ползи за здравето на нашия организъм. Въпреки това, обаче най-важното нещо, което трябва да се отбележи е, че колкото и CoQ10 да се пие, той  няма и не може да компенсира един нездравословен начин на живот. Никоя добавка не може да замести хранене, пълно с нездравословни мазнини и липса на физическа дейност. Добавките не могат да тичат, да спортува или да вдигат тежести вместо нас.

Автор: Мира Д. Рок
натуропат към компания Найчър’с Съншайн