За непознатите свойства на познатата червена детелина

Знаете ли, че емоциите са заразителни. Можете да ги прихванете от други хора, точно като вирус. Когато много хора изпитват сходни емоции, можем да наречем това явление емоционална пандемия. Емоционалната пандемия е един от най-опасните феномени на този свят. Защо ли? Защото тя е способна да създаде колективна истерия, ситуация, при която хората са повлияни от групова емоция така че губят всякаква дистанция над събитията, действат първосигнално и процеса на разсъждение при тях, е сведен до нула. И още: емоционалната пандемия кара хората да „забравят“ понятието за правилно и грешно. Ярък пример до какво може да доведе една емоционална пандемия примерно от гняв, е линчуването, но безредиците, вандализма и грабежите също са причинени от емоционалната групова пандемия на гняв и агресия.

Когато една емоционална пандемия разпространява страх и безпокойство, тя кара хората да се покоряват безропотно и притъпява всякакво критическо мислене. Дори и да има такова, страхът е толкова силен, че жертвите не вярват на собствената си преценка, не могат да изразят индивидуално мнение или да действат по собствени, независими разсъждения. Пандемията от страх кара хората да се подчиняват на тиранията, на безсмислени ограничения на техните свободи и права, направени уж в името на общественото благо.

Тук трябва да се отбележи, че както негативните така и позитивните емоции могат да бъдат заразни, като например смехът: когато някой се смее от сърце, дори и да не знаят причината, заобикалящите го също започват да се подсмиват. Хората около нас могат да ни вдъхновят с тяхната смелост, вяра, любов и т.н.
Но реалността сочи, че масовите емоционални пандемии с отрицателни чувства са тези, които водят до тежки последствия.

Как можем да се освободим от прихващане на едно групово чувство?
Някои хора залагат на йога, други на медитация, трети на дихателни упражнения и безспорно всички тези техники дават страхотен резултат. Но в растителния свят, съществуват билки, които също водят до емоционална стабилност. Една от тях е червената детелина.

cvetove-na-chervena-detelina-nsp
Това непретенциозно растение, така разпространено из нашите географски ширини, даже считано от някои за плевел, притежава редица полезни свойства за човешкия организъм.
Най-известните качества на червената детелина са силните й пречиствателни свойства, както на кръвта, така и на лимфата. Освен това тя помага при детокс на организма, както и при някои „социални“ кожни заболявания. Червената детелина повишава имунната бариера на човешкото тяло и се бори против появата и развитието на злокачествени тумори. Нейните качества са много и разностранни, но тук ще обърнем внимание на едно непознато нейно специфично свойство, а именно, емоционалната стабилност, която тя дава.

Ако лесно сте склонни към страх, паника или силно безпокойство за това или онова или пък силно усещате негативни емоции от това, което четете или виждате по телевизията, или пък се влияете лесно от групово създадена мисъл или емоция, то червената детелина определено е билката за вас.

За да обясним тази полза на растението, ето някои от неговите характеристики: червената детелина е от семейството на граховите растения. Тези растения създават техните зърна, обвити в предпазни шушулки (помислете за символиката на този образ).

Венчелистчетата на цвета на червената детелина имат формата на камбанка и сякаш са подредени симетрично около една централна сфера. За да разцъфнат, те се възползват от централната енергия на „ядрото“, което ги свързва с другите цветчета. Въпреки това всяко цветче си остава индивидуално обособено. Точно това прави с човешките емоции, червената детелина: макар и да сте част от група, вие сте в състояние да разсъждавате индивидуално и да не се поддавате на масова психоза.

Благодарение на червената детелина, вие ще можете да се дистанцирате от водещата емоция на тълпата, ще запазите трезво мислене и ще можете да се вслушате във вътрешната логика, за да вземете най-доброто за вас, решение.
Въпреки че много повече се говори за цветовете на червената детелина, нейните листа също действат като емоционален стабилизатор.

Интересен пример: в една от моите лекции, говорих на присъстващите за тези качества на червената детелина, когато едно момиче сподели своя личен опит. Там, където живеела, започнало силно земетресение и докато хората панически се щурели към изходите, тя се чувствала забележително спокойна на фона цялата истерия около нея. Тя не можеше да си обясни причината за това нейно поведение, докато не разбра за свойството на червената детелина да дава ясно мислене и емоционална стабилност. Оказа се, че момичето пиело по няколко чаши чай от червена детелина всеки ден и това повече от месец преди да се случи земетресението.

Червената детелина може да се приема под формата на есенция, чай или на капсули.
BG-red-clover-ready-pic

Компания Нейчър‘с Съншайн произвежда капсулирана червена детелина от висококачествена суровина, която наред с всичките качества на това растение, ще ви дари със спокойствие и ясно мислене.

Автор: Стивън Хорн
билкар – херборист с над 40 годишен опит,
работил дълги години в научно-изследователския център на компания Нейчър‘с Съншайн.