Натуропатичният подход: видовете замърсявания в нашето тяло и тяхното елиминиране

Натуропатията е холистична наука за здраве и дълголетие, която разглежда човешкото тяло като едно цяло и взема предвид неговите физиологични, енергийни и емоционални измерения.
Един от основните принципи на натуропатията гласи, че всяка болест е следствие от натрупани шлаки и токсини в междуклетъчната течност тоест в кръвта и лимфата. От там тези шлаки се натрупват в мускулите, ставите, органите…iztochnici-na-toksichno-zamarsiavane

В нормални условия, един здрав организъм, живеещ в екологично чиста среда, сам се грижи за извеждането на натрупващите се нечистотии като по този начин той поддържа един безупречен баланс.
Всъщност замърсяването в човешкото тяло може да е резултат както от външни, така и от вътрешни фактори (например: отпадъци след метаболитните процеси).
Токсините в човешкото тяло са с различен размер, което само по себе си определя органа-филтър, който да се заеме с тяхното елиминиране.
Основните филтри в човешкото тяло са четири на брой: кожата, бъбреците, черния дроб, червата.
Всеки един от тях елиминира определени по размер и вид шлаки.
шлаките с диаметър по-малък от 20 µm, минават през венозната кръв към сърцето и от там биват разпределени към органите-филтри, които ги извеждат извън организма.
шлаките с диаметър между 20 и 100 µm, са прекалено големи за да поемат по венозния път. Вместо това, те са ориентирани към лимфните възли, които се заемат да ги раздробят на по-малки части т.е. с диаметър по малък от 20 µm, след което те да могат да поемат по потока на кръвообращението към сърцето и от там към съответния орган-филтър.
шлаките с диаметър по-голям от 100 µm, които най-често са в резултат на различни пестициди, остатъчни вещества от химическите лекарства и от други синтетични препарати, остават дълго време в междуклетъчната лимфа и костват огромни усилия на нашето тяло, което знае, че трябва да намали техния размер до диаметър по-малък от 20 µm за да може да се отърве от тях.
При големите шлаки, основният орган, който се нагърбва с тази тежка задача е черния дроб. Ако тези шлаки са много и това се случва систематично, черният дроб не успява да ги раздроби и се получава така нареченото “хепатично изтощаване”. Всъщност ще се учудите колко много заболявания и неразположения водят началото си от претоварен или зле функциониращ черен дроб.

detox-hraniteleno-balansirane-otslabvane-naturopatia

Какъв тип са шлаките в организма?
Както вече споменахме, натуропатията твърди, че голяма част от болестите са в следствие на силно замърсяване на организма от различни шлаки: остатъци от храносмилателните процеси, от самата храната, от различни химически субстанции (лекарствата), от метаболитните процеси и др.

Тези замърсявания се делят на два вида:
– първият вид са така наречените слузестите замърсявания, транспортирани от лимфата, които се съставят от мъртвите клетки и от лошото усвояване на скорбялата, захарта, липидите, химически субстанции (лекарства, пестициди и др.) Слузестите шлаки могат да бъдат резултат и от лоша чревна флора и работещ на бавни обороти, задръстен черен дроб.
Органите-филтри, които елиминират този вид шлаки са кожата чрез мастните жлези, дихателната система, червата и черния дроб.
Така например, ако организмът е задръстен от слузести замърсявания, се наблюдава висок холестерол, хрема, екзема, акне, бяло течение (при жените), фурункули и т.н.
– вторият тип шлаки са от типа кристалоидни, образувани от прекомерната консумация на така наречените “азотирани продукти” като колбаси, червено месо, дивеч, риба, сирене, захар, соя, кафе, чай, шоколад и др. Интересното е, че честите негативни емоции като неудовлетвореност, гняв, песимизъм, вина, съжаление и др. също създават кристалоидни замърсявания в организма. 

Органите-филтри, които елиминират кристалоидните замърсявания са кожата, чрез потните жлези, бъбреците и червата.
Така например, ако организмът е задръстен от кристалоидни замърсявания се наблюдават заболявания като суха екзема, сух дерматит, сърбежи, ангина, цистит, херпес зостер, камъни в бъбреците и т.н. Често при кристалоидно замърсяване на организма се наблюдава и повишена киселинност.

detox-naturopatia

Защо е важно да се определи типа замърсяване на организма?
При консултация с натуропат, последният ще назначи природно лечение според вида заболяване. Например, ако пациентът страда от бъбречни кризи, ще му бъде предписано лечение, което да пренасочни кристалоидните токсини, които са в повече при него, към друг орган-филтър примерно потните жлези в кожата. За тази цел, хранителният режим трябва да бъде променен и от него да се изключат киселинните продукти. На пациента ще се назначи лечение с продукти като Урай, комплекс „Пипер, чесън и магданоз“, Чревно изграждане, Локло и др. Няколко сауна сеанса също ще му се отразят благотворно.

Когато разбираме как функционира нашето тяло, каква е ролята на всеки орган в него и какво му причиняваме волно или неволно, всички ние имаме тенденция да бъдем много по-внимателни относно хигиената на живот, която да съблюдаваме.
В тази насока натуропатията е ценна помощничка, която възстановява здравето по един щадящ за оранизма начин и като не позволява да се достигнат напреднали стадии на заболявания, при които да се изисква медицинска или хирургическа намеса.

Ако желаете изготвянето на лична програма, моля свържете се с нас чрез контактната форма в сайта и попълнете теста за определяне на здравословното състояние.

Автор: Мира Д. Рок
натуропат към компания Найчър’с Съншайн