24-часовия график на хормоните в нашето тяло

Сигурно всички знаят, колко важни за организма са вестоносците на ендокринната система – хормоните. Последните ръководят нашето настроение, менструалния цикъл при жените, способността за зачеване и даже нашето поведение.

Оказва се, че в организма ни, някои от хормоните се активират и работят интензивно само в определени часове. А ако знаем точното време на активност на определен хормон, може значително да подобрим своето здраве и качество на живот като цяло.

Съвети от нашето тяло как ефективно да планираме своя ден.

До 6:00 сутринта се произвежда СЕРОТОНИНЪТ – хормонът на щастието.

След 6:00 — се покачва нивото на КОРТИЗОЛ – хормонът, който подготвя тялото за активната част на деня! Сега е времето за максимално включване на логиката – записване на дневните задачи, организиране и вземане на решения.
Ако сутрин на гладно се пият 700 мл вода и се правят леки упражнения за раздвижване, то хормоните на стреса биват неутрализирани т.е. оставаме по-уравновесени и спокойни през целия ден.

7:00 — спира да се изработва МЕЛАТОНИНЪТ. Организмът е отпочинал и решава, че допълнителен сън може да бъде само загуба на ценна енергия. Идва реда на половите хормони.

8:00 — на арената излизат точно те. Тук става въпрос за стероидните хормони, оформящи нашата мускулатура. Това е най-подходящото време за физически занимания като се започне от гимнастика и се стигне до секс.

10:00 — 14:00 е пикът на DHEA, хормонът отговарящ за паметта, вниманието и когнитивните способности. Това е най-доброто време за напрегната умствена дейност.

14:00 — 16:00 – неслучайно това е времето, през което усещаме сънливост. При възможност кратка дрямка (неповече от 20 мин.) ще се отрази благотворно на организма. През тези два часа е пиковото производство на ХОРМОНИТЕ НА РАСТЕЖА, които също са и хормоните на красотата и дълготрайната младост. След следобедната сиеста, се препоръчва кратка физ. култура за да се стимулира натрупването на мускулна маса за сметка на тлъстините.

17:00 — започва да намалява КОРТИЗОЛА, тоест хормонът на повишеното внимание и регулиране на напрежението. Най-добре важните решения да не бъдат вземани през това време.

21:00 — започва да се изработва МЕЛАТОНИНА – това е момента на денонощието, през който се намаля телесната температура и се търси топлината и вниманието на близките.

22:00 — хипофизата отделя ЕНДРОФИНИТЕ – опиоидни хормони, с наркотично действие. Ако заспим в това време, сънят ще е дълбок, отпочиващ и с приятни сънища. Натрупания стрес през деня отслабва, организмът ни е готов да презареди батериите. Стойността на съня от 22:00 до 4:00 часа е максимална, а редовна липсата на сън през това време, може да доведе до сериозни последици за здравето.

2:00 часа — започва да работят ХОРМОНИТЕ НА РАСТЕЖА, които както видяхме са и хормоните, отговорни за красотата и дълголетието. Благодарение на тях децата често сънуват, че летят, а възрастните запазват по-дълго време здравето на техните костите и мускулатура.