Спрете тези три вида лекарства ако искате да имате здраво сърце

Първопричинител на най-много смъртни случаи в света според данни на Световната Здравна Организация, сърдечно-съдовите заболявания не само са огромен бич за модения човек, но представляват и най-доходоносния източник на приходи за фармацевтичната индустрия.
Наистина, от 20 години насам нейните антихолестеролни, антихипертонични, антикоагулиращи лекарства държат челни позиции в продажбите, като в световен мащаб това се изразява в над 200 милиарда долара ежегодна печалба. Съществува обаче един малък детайл, от типа «препъни-камък“, за който нито един от агентите на фармацевтичната индустрия няма да ви информира. Истината е, че тези лекарства никога не лекуват причината на заболяването, а единствено маскират неговите симптоми. Това обяснява защо са неефективни и защо веднъж започнали, те трябва да се пият до живот.

Но какво всъщност превръща тези три вида лекарства за сърдечно-съдови проблеми в такава клопка?

– Първия тип, антихолестеролните лекарства (статини) в действителност успяват да намалят нивата на холестерола. За съжаление обаче с това, те не удължават живота на пациента с нито един ден повече. Даже предизвикват появата на сериозни странични ефекти като влошаване на паметта, мускулни болки, рабдомиолиза и т.н., които значително могат да влошат ежедневието на пациентите. По този начин лекарството, което би трябвало да лекува, прави живота им по-труден.
– Следват лекарствата за хипертония (бета-блокери), които в действителност успяват да снижат кръвното налягане. Но едновременно с това, те причиняват силна умора, която забавя цялото ежедневие на приемащия ги. А и от друга страна, бета-блокерите не лекуват нищо. Даже напротив, ако сте започнали да ги пиете от много време и ги спрете, се излагате на сериозен риск във всеки един момент тъй като този тип лекарства създават силна зависимост.
– Що се отнася до антикоагулантите, те наистина намалят риска от формирането на съсиреци и съответно риска от инфаркт, но за сметка на това силно повишават риска от инсулт: ако кръвта спре да се съсирва, и най-малкият кръвоизлив в мозъка може да се окаже фатален.

От всичко казано до тук, с основание можем да се запитаме какво може да предприемем срещу сърдечните проблеми. Добрата новина е, че има евтини натурални продукти, които поддържат сърдечния мускул в топ форма, но тъй като тези натурални продукти не могат да бъдат обект на патенти от страна на фармацевтичната индустрия, тяхната реклама е почти несъществуваща.

Ето някои ефективни натурални продукти за здравето на сърцето и кръвоносните съдове:

1. Рибено масло – Омега 3
Проучванията показват, че омега-3 мастни киселини, намиращи се в рибеното масло, могат да намалят риска от сърдечни заболявания с около 52%.

Рибените масла намаляват възпалението на артериите и подобряват еластичността на стените на кръвоносните съдове. Самите те представляват гъвкави вериги, структуриращи клетъчната мембрана. Един от най-добрите омега-3 са EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина). За вашата сърдечно-съдова система изберете рибено масло, богато на DHA, като препоръчителната дневна доза за възрастен е от 1000 до 3000 мг на ден.

2. CoQ10 (коензим Q10)
Този антиоксидант се намира в цялото тяло и се използва за производството на клетъчна енергия. Сърцето е един от най-гладните за енергия органи тъй като работи постоянно. Следователно за да извъшрва безпроблемно своята жизнено важна фукция, неговата потребност от CoQ10 е огромна.
Освен извор на енергия CoQ10 притежава и редица други свойства: например има противовъзпалителен ефект, забавя образуването на съсиреци, спомага за регулирането на сърдечния ритъм (особено ефикасен срещу аритмия и фибрилации). Това е водещата биологично-активна добавка за здравето на цялата сърдечно-съдова система.

3. Витамин С
Интересен е факта, че човекът е единственият бозайник, чиито организъм е загубил способността да произвежда витамин С. Предполага се, че това се е получило заради богата на витамин С диета на нащите прeдци, състояща се от плодове, листа и растения. В наше време, обаче, нискокачествената индустриална храна е заместила до голяма степен приема на плодове и зеленчуци, което автоматично създава витаминова липса и прави допълнителния прием на витамин С от външни източници задължителен. Този витамин не се складира в организма, той притежава антиоксидантни свойства и участва в синтеза на колаген, необходим за гъвкавостта на артериите.

4. Други антиоксиданти
Принципно, в борбата срещу атеросклерозата, едни от основните помощници са антиоксидантите (витамини А, С и Е), а също и фитонутриенти (каротеноиди, полифеноли и флавоноиди).
Сред най-разпространените антоксиданти са зеления чай (епигалокатехин галат), червеното грозде (ресвератрол), бор (пикногенол), маслинови листа, куркумин и др.

5. Глог
По традиция, глогът е широко използван за здравето на сърдечния мускул. Глогът понижава кръвното налягане и укрепва сърцето. Освено това, той се слави със силно съдържание на флавоноиди и дава допълнителна антиоксидантна защита.

Тези пет продукта са само една малка част от естествените илачи, които могат да помогнат при проблеми със сърдечно-съдовата система. Важно е да се погрижим превантивно за нейното здраве, за да се чувстваме добре и за да живеем пълноценен живот. А и много по-лесно и евтино излиза да се инвестира в здраве, от колкото да се харчи за болести!