Листата от маслиново дърво: природна панацея срещу всички болести

Листата от маслиново дърво са познати от векове сред лечителите от средиземноморието. В началото на 18 век, листата от маслинa са били използвани против висока температура и за лечението на малария и диабет. Също така те са особено ефикасни в превенцията и лекуването на редица заболявания тъй като съдържат мощни природни антиоксидантни съединения като олевропеин, флавоноиди и секоиридоиди.  Олеуропеинът, една от основните съставки на листата от маслиново дърво, представляват мощен полифенол т.е. антиоксидант, който се използва за лекуване и превенция на многобройни и разнообразни заболявания. Олеуропеинът ефикасно се бори против хипертония, предотвратява появата и развитието на сърдечно-съдови и онко заболявания.

Листата от маслина са широкоспектърен природно чист лек, притежаващ многобройни и разнообразни ползи за човешкото здраве. Ето някои от тях:

1. Маслиновите листа подобряват мозъчната дейност
Многобройни проучвания показват, че олевропеинът, една от основните съставки на листата, е много полезен за мозъчните функции и намалява риска от деменция. Освен това олевропеинът, в качеството си на силен природен антиоксидант, възпрепятства появата и развитието на невродегенеративни болести (Алцхаймер), особено тези, предизвикани от набезите на свободните радикали.
От друга страна от изследване, публикувано в списанието Oxidative Medicine and Cellular Longevity(1), става ясно, че олеуропеинът може да активира процесът, наречен „автофагия“, т.е. стимулира човешкия организъм да се самопрочиства от вредни, стари или болни клетки.

2. Маслиновите листа имат противотуморно действие
Доказано е, че маслиновите листа блокират развитието и растежа на туморните клетки в тялото(2). Благодарение на лечебните си свойства, маслиновите листа могат да се използват и за предотвратяване появата на онко заболявания като рак на гърдата, рак на пикочния мехур и рак на мозъка.
Проучване(3), направено 2009 г. в Гърция за първи път показва по научен път, че екстрактът от маслинови листа притежава силно антиоксидантно действие благодарение на което спира растежа и разпространението на раковите клетки.

3. Маслиновите листа лекуват артрит
През 2012 г. тестове извършени върху лабораторни плъхове с артрит, показват, че екстрактът от маслинови листа облекчава възпалението и подуването в ставите(4). Хроничният остеоартрит е възпалително заболяване, от което страдат милиони хора по света. Проучванията показват, че екстрактът от маслинови листа намалява болката и блокират синтеза на цитокини и ензими, които са явяват маркери на възпалителния процес.

4. Листата от маслиново дърво са особено ефикасни и при диабет
Екстрактът от маслинови листа се слави и с това, че успешно понижава кръвната захар. Това тяхно свойство се дължи на съдържащите се полифеноли, които спират производството на глюкоза и предотвратяват развитието на захарната болест. Полифенолите също помагат за понижаване на кръвната захар и при страдащите от предиабетно състояние според публикация от 2017 г., в научното издание Molecules (5).
Също така е доказано, че освен всички ползи, изброени до момента, екстрактът от маслинови листа допринася за премахване на излишните килограми, тъй като потиска определени гени, играещи решаваща роля в набирането на излишно тегло. За да бъде напълно подтвърден този ефект обаче, са нужни допълнителни изследвания.

5. Маслиновите листа подобряват сърдечно-съдовото здраве
Всъщност точно тази е най-известната полза от маслиновите листа, заради която те са били използвани от хилядолетия. Екстрактът от маслинови листа се грижи за здравето на сърдечно-съдовата система, понижава LDL холестерола и кръвното налягане, като по този начин свежда до минимум риска от коронарна болест на сърцето.
Австралийско проучване, извършено в School of Biomedical Sciences изследва в продължение на 16 седмици плъхове, хранени с изключително богати на мазнини храни(6). В следствие на този хранителен режим плъховете развиват сърдечно-съдови проблеми и са били третирани с екстракт от маслинови листа, в резултат на което, сърдечно-съдовите проблеми значително са намаляли.


Компания Нейчър Съншайн предлага в капсули екстракт от маслинено дърво, изготвен от биологично чиста суровнина.
Повече информация: Маслинови листа

(1) [ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5838478/]
(2) [ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997426/]
(3) [ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19194970]
(4) [ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21796704]
(5) [ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6152042/]
(6) [ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20335636]