Как чревната флора влияе на нашето настроение и държание

Когато чуем думата „бактерия“ или „микроб“ първата мисъл, която изниква в ума ни е тази, свързана с болести, зарази, инфекции и прочие. Всъщност картинката е доста по-различна.

Всеки от нас се състои от огромно количество микроорганизми. Като най-сложната екосистема е тази, намираща се в нашите черва.

Знаете ли, че 90% от клетките, които съставят нашия организъм са различни видове бактерии? Техният генетичен материал е от първостепенно значение, понеже нашите собствени клетки са само 10% от нашето тяло. Тези „добри“ бактерии не само не ни пречат, а благодарение на имунната система, която поддържа техния баланс, ни помагат да останем здрави.

Микробиота е най-адаптивната част от нашия организъм. Примерно учените са установили, че при китайците микрофлората се е приспособила към силно замърсената външната среда, в която те живеят и съответно се е променила така, че да изхвърля повече тежки метали.

Всеки от нас има строго индивидуална микрофлора, с която се сдобиваме при раждането и която се променя през целия ни живот с течение на възрастта, заради здравословни изменения, според начина ни на живот и т.н. Въпреки това, микробиотата си остава изключително чувствителна, лесно се уврежда и много от заболяванията се проявяват първо заради нейния дисбаланс.

Хипократ е казал, че всички заболявания започват от червата и колкото повече опознаваме сложната микрофлора, която носим, толкова повече си даваме сметка, че той е бил прав.

Знаете ли, че микробиотата влияе директно върху нашето настроение? Точно тя произвежда невротрансмитерите, които контролират мозъка (допамин и серотонин).  Не е случайно, че при силно травматични или стресови ситуации ни се повдига или пък когато се влюбим усещаме „пеперуди в корема“.

Различни изследвания показват, че силната микробиота влияе позитивно и при заболявания като аутизъм, където благодарение на нея, 90% от симптомите изчезват.

Чревната микрофолора е отговорна за метаболизма и за „заличаването“ на талията с напредване на годините. Пак тя обяснява защо някои хора ядат много и не напълняват, а други сякаш качват килограми от въздуха.

Друга нейна функция е детоксикиращата и пречистваща дейност, която тя споделя с черния дроб. Когато пием лекарства, отново микробиотата решава, коя съставка от таблетката ще бъде асимилирана и коя изхвърлена. Това обяснява защо еднакви лекарства влияят различно на различните пациенти.

Когато е силна и уравновесена, флората играе съществена имунно-поддържаща роля. Тя отсява  новопопадналите микроорганизми и не им позволява да се „заселят“ като по този начин ги елиминира.

Чревната флора влияе тясно и на психически разстройства като депресия, тревожност, различни неврози тъй като, както видяхме по-горе, поддържа тясна връзка с нервната система. Слабо известен е и резултатът от последно проучване, което недвусмислено показва, че микробиотата влияе благотворно и на страдащите от безсъние. Всъщност това също е нещо логично, тъй като качеството на съня зависи от състоянието на имунната система, а последната е силно зависима от състоянието на чревната флора.

Не на последно място трябва да отбележим, че съществуват различни видове микробиота: населяваща устата, горните дихателни пътища, стомашно-чревния тракт, урогениталния тракт и кожата. Всички тези видове флори се грижат нашето тяло да бъде здраво.

Така че ако сме се разболели, независимо от какво, първото нещо, на което трябва да обърнем внимание е нашата микробиота.

Компания Нейчър Съншайн е създала пре- и про-биотичен продукт на име „Бифидофилус Флора Форс“, който подсилва микробиота със силно концентрирани бифидобактерии и лактобацили: 1 капсула в момента на производството съдържа смес от бифидобактерии (Lactobacillus acidophilus – 25X108 КОЕ, Bifidobacterium longum, – 10X108 КОе).

Продуктът се препоръчва горещо на малки и големи, подхожда дори и за бременните и кърмещи жени.

Повече информация, можете да прочетете в нашия пробиотичен гид.

guide-brobiotic-natures-sunshine
Пробиотиците на компания Нейчър’с Съншайн:
„Бифидофилус Флора Форс®“
Пробиотик „Бацилус Коагуланс®“
Пробиотик „Про В11®“