Защо не трябва да ядем пред телевизора

Много хора смятат самия процес на хранене за скучен и досаден и го разнообразяват като се втренчват в компютъра, телевизора, таблета и т.н. пред тях.
Едно нещо е сигурно: тези екрани са наши неприятели. Първо те ни карат да губим контрол над това, което реално се случва в нашето тяло и второ те притъпяват усещанията. Не си даваме сметка какви количества храна поглъщаме, дали я дъвчим правилно и кога сме заситени.
Нека не забравяме, че очите са първия орган на глада: те подготвят стомаха, стимулират слюнчестите жлези, избират храната. Същият принцип се прилага и когато очите са втренчени не в блюдото, а в екрана.

Ние си мислим, че имаме по-важни неща за правене от това да седнем и да се храним бавно. А това не е така!

Специално отделеното време за хранене е много важно – то трябва да продължи около 20 мин. за да се усети ситост и нашето тяло да го разбере. Тези 20 минути са времето, което трябва на нашия стомах за да изпрати сигнала за засищане на мозъка.

Когато гледаме телевизия, ние не обръщаме такова внимание на това, което се случва със съдържанието на нашата чиния – ядем прекалено бързо и прекалено много, а след това се чувстваме тежко и не напълно сити. Системното хранене пред екрана води до затлъстяване и излишни килограми.

Отделно, че това, което виждаме на екрана, много често са притеснителни и негативни новини, които, точно както негативните емоции и мисли, правят храната още по-киселинна.

Нека отделим тези така ценни 20 минути спокойствие, за да се насладим на храната, която дава енергия на нашия организъм. И нека това да бъде без телефон, списание или книга в ръка!