Какво е алергията и как можем да се сбогуваме с нея

Алергията е често срещана реакция, при която тялото и имунната система реагират анормално, а в някои случаи и изключително болезнено на разнородни външни вещества.

Последните могат да бъдат от различен тип и съответно да предизвикат различни по вида си алергии:
– хранителни вещества (хранителни алергии – виж картинката по-долу),
– отпадъчни продукти от животински произход, домашен прах (домашни алергии),
– полен, цветен прашец (алергичен ринит),
– лекарства (лекарствени алергии),
– сложни химични съединения, като латекс и някои метали,
– измиващи вещества (контактен дерматит).

При някои хора алергична реакция може да се появи дори към слънчева светлина или към студ.

Кое предизвиква алергичната реакция и защо?

Имунната система е тази, която предизвиква алергията. С други думи, алергията е знак за повишена чувствителност на имунната система към различни чужди вещества, наречени алергени. Но не само. Алергичната реакция показва още и крайна имунна пренатовареност т.е. само претоварената имунна система може да прави грешки и да се мъчи всячески да елиминира безвредни вещества, сякаш те са животозастрашаващи.

Но всъщност кое извежда от строй и обърква имунната система?

Причините всъщност са само четири:
1. Нарушаване на чревната бариера;
2. Интоксикация (включително лекарствена);
3. Дефицит на витамини и микроелементи;
4. Силен или продължителен стрес.
Това са основните виновници, като първият е водещ.
Претоварването на имунната система води до нейното отслабване и объркване.

Къде най-често се проявява алергията?

Алергията се проявява главно в тези органи, които са в директен контакт с външни вещества и най-често засяга:
– кожата (атопичен дерматит, алергична уртикария),
– дихателните пътища (полиноза, алергичен ринит, астма),
– стомашно-чревния тракт (чревна форма на хранителни алергии).

Алергичните реакции и техните последствия могат да засегнат други органи като например черния дроб, бъбреците, мозъка (алергични главоболия), сърцето (алергичен коронарен синдром).
Хората с алергии са много добре запознати с тези проблеми и прекрасно знаят колко трудно може да се справи човек с тях.

Какви са решенията?

Първо много е важно да се знае, че храната е много мощен фактор, който, от една страна, може да предизвика алергия, но от друга, да се справи с нея или да намали значително симптомите!

(!) В състава на много хранителни продукти и растения, присъстват вещества, които регулират имунната система, помагат за извеждането и неутрализирането на алергените от организма, които също така притежават антихистаминови, детоксифициращи и противовъзпалителни свойства.

В борбата с алергиите, трябва най-напред да се започне с хипоалергенна диета, изключваща храните, предизвикващи алергична реакция.

alergiw

(!) Много ефективен начин за неутрализиране на хранителните антигени, както и на всички други, които се озовават в стомашно-чревния тракт, е тяхното храносмилане и извеждане от тялото.

(!) В първия случай може да помогне комплексът с ензими „Проактазим“, а във втория – пречистващият комплекс, съдържащи диетични фибри – „Loklo„.

(!) Много важно при лечението на алергични заболявания е поддържането на нормална чревна микрофлора, както на кожата така и на дихателната система.

Два силни продукта за дихателната система, които работят в тандем са „Лопен“ + „Комплекс Сминдух и див копър“, а също и Bifidofilus Flora Force който също ще помогне за възстановяване на чревната флора. Бифидофилус Флора Форс е от особена важност, когато става въпрос за хранителни алергии, които са придружени с чревни прояви и почти винаги водят до дисбактериоза.

(!) При наличието на гъбични и бактериални инфекции на лигавиците, можете да пиете, биодобавките „Черен орех„, „Комплекс с каприлова киселина„, „Листа от маслина“ и др.

Нормализирането на работата на храносмилателната система и функцията на черния дроб може значително да намали като цяло алергичните пристъпи, независимо от каква натура са те.

(!) Тук продуктите „Здрав черен дроб“ и „Чревно изграждане“ също ще окажат неоценима помощ.

(!) С цел елимнирането на алергични реакции или тяхното ограничаване, като за начало се препоръчва да се започне именно с прочистването и стабилизирането работата на стомашно-чревния тракт и на черния дроб.