САЩ: опиоидите убиват повече американци от огнестрелните оръжия и пътните катастрофи взети заедно

Когато медицината се превръща в бизнес…

200 – това шеметната цифра на американците, които умират всекидневно от свърхдоза с опиоиди. Тези продавани в аптеките и широко предписвани лекарства са убили около 72000 души само за една година. Това число е по-голямо отколкото жертвите от огнестрелни оръжия и пътни катастрофи взети заедно. Обикновени граждани, без никакви нарко зависмости, припадат посред бял ден докато карат кола, докато пазаруват, в автобус от градския транспорт, в техния дом. Често пред уплашения поглед на техните невръстни дечица. Виновниците за тази опустушителна епидемия са лекарствата на базата на опиум.

 

В началото представени като чудо срещу каквато и да е болка, тези медикаменти създават по-силна зависимост от тази към хероина, която неусетно ескалира до фаталнатa свръхдоза.

USA-opioidite-ubivat

Вместо да лекуват, опиоидите убиват с невиждано до момента темпо нищо неподозиращи пациенти, борещи се с различни хронични болки като артроза, болки в гърба, мигрена и т.н.

Свърхдозата удря внезапно и се предава при прост допир с кожата (примерно докосване с ръка), което обяснява защо често се срещат няколко внезапно починали човека заедно.

САЩ-опиоидите-убиват-хората

Друго трагично следствие са високия брой малки деца изоставащи в развитието или с двигателни увреждания, заради наличието на опиоиди в организма на майката.

„Най-сериозната здравна криза в историята на Америка е предизвикана от онези, чиято професия е лечението.“

Фентанилът е синтетичен опиат, десетки пъти по-силен от морфина и хероина. Широко продаван на черния пазар, от 2016 година насам, той е най-поразяващият убиец чрез свръхдоза в Щатите.

Лекарството се разпространява напълно законно под формата на лосион, дражета или спрей и е предназначено за онкоболни в терминален стадий, където традиционните успокоителни нямат никакъв ефект.

От ФДА (Федерална администрация по храните и лекарствата) се очаква още от 2011 г. да контролира разпространението на Фентанила и неговите производни, но според много специалисти нищо подобно не е направено.

Резултатът е, че от десетките хиляди пациенти с предписан Фентанил, най-малко 40% въобще не е трябвало да се докосват до подобен медикамент.

Половината от пациентите въобще не са знаели какво представлява Фентанилът и че е бил разработен единствено за болките, характерни за напреднал стадий на рак. Най-стряскащото е, че всеки пети лекар е бил в пълно неведение също. Следователно Фантанилът е бил предписван с лека ръка срещу болки в гърба и силни мигрени.

По закон, лекарите са свободни да предписват лекарства за различни симптоми от тези, посочени в указанията. Тук ролята на ФДА е да регулира лабораториите, а не лекарите. А продаващите опиоиди, лаборатории са се надпреварвали кой ще продаде най-много. Често в чакалните на лекарските кабинети е имало листовки или промоционални клипове на лекарства като Фентанила, като пациентите са били поощрявани да поискат сами неговото изписване.

За съжаление нито един лекар или лаборатория не са били сериозно осъдени. А проблемът със свърхдозите с опиоиди е признат за огромна криза на общесвеното здраве в Америка. Властите обещават да започнат стриктно да контролират разпространението на опиоидите, но до момента никакви конкретни мерки не са били предприети.

Източник: midilibre.fr