Един фреш равен ли е на един плод?

Най-кратко казано: не, не е.

Консумирането на един плод не може да се сравни с пиенето на един фреш по много причини.
Преди да започнем, нека уточним, че под думата „фреш“, приемаме прясно изцеден сок от пресни плодове, а не сокове в кутия от хранителните магазини. Последните са с изключително високо съдържание на вода и захар. Те не само че са вредни за здравето, но и не притежават никаква хранителна стойност.

Но да се върнем на въпроса за разликите между пресния плод и фреша.

Първо, трябва да се спомене, че броят на калориите не е същият. Това е защото за да се получи един, примерно, 250 мл фреш, трябва да се изцедят няколко портокала. Фрешът се пие лесно, но ако тръгнете да ядете 5 портокала един след друг, още на втория, стомахът ще се обади, че не може повече. Значи когато пием фреш ни приемаме много повече калории от тези, съдържащи се в един или два плода.

Второ, когато пием фреш, ние се лишаваме от така полезните фибри, които остават в изцедения плод. Това е може би най-голямата разлика между фреша и пресния плод.

Нека припомним, че фибрите играят много важна роля тъй като те участват в засищането и стимулират целият храносмилателен процес. Фактът, че дъвчем фибрите на един грейпфрут, забавя храносмилането и ускорява чувството за ситост.

Трето, за разлика от пресния плод, фрешът се абсорбира много по-бързо в организма. В следствие на това, драстично скача нивото на захар и инсулин в кръвта, което ако се случва систематично, увеличава риска от появата на диабет. Американско проучване сочи, че редовната консумация на пресен сок увеличава този риск с 8%.

И на края, трябва да се знае, че витамин С изчезва 30 минути след цеденето на плода. За това фрешът трябва да бъде консумиран веднага.

Фибри и витамини от Нейчър Съншайн:
СуперКомплекс, Мега Кел, ТНТ, Смарт Мил