Разликата между настинка и грип

Обичайни неприятни спътници през есенните и зимни месеци, тези две заболявания са основна причина за отсъствия от училище или работа.
Тяхната проява и бързо разпространение през студените сезони, се обяснява с факта, че през зимата хората по-рядко излизат навън. Съответно затворените помещения като класни стаи, офиси, зали, по-рядко се проветряват и се превръщат в „развъдник“ на всякакви род вируси на настинки и грип. Още по-лесно пък става предването между колеги, членовете на семейството, детски градини, училищни класове и прочие. Но всъщност каква е разликата между грипа и настинката и ако сме прихванали нещо, как да разберем какво точно е то?

Настинка

Настинката е леко вирусно заболяване, което трае от 7 до 10 дни и е причнинено от няколко различни вирусови групи. Съществуват на 100 щама на вируси на настинката със сходна симптоматика.
Настинката се предава или директно (чрез секрети от зарзен човек, попаднали примерно върху кожата на здрав човек) или по въздушно-капков път (чрез кихане, кашляне и др., прехвърлящо вируса върху кожата на здравия човек).

Най-честата врата за вирусите е през носа, но те могат да влязат в организма и през очите. Инкубационният период не трае дълго – от 2 до 5 дни, през който те се възпроизвеждат и навлизат в клетките чрез лигавичните рецептори, предизвиквайки инфекция, характеризираща се с кихане, кашляне, болки в гърлото и т.н.
Симптомите, общи за всички видове настинки са: запушване или течение (понякога гнойно) от носа, кашлица, болезнено гърло…
Съществуват и по-рядко срещани сигнали за настинка като висока температура (особено при децата), мускулни болки, обща умора, загуба на гласа, парене в очите, липса на апетит, болки в ушите….

Въпреки че настинката не спада към групата на сериозните вирусни заболявания, неразпложението, което причинява може да трае до 4 седмици, като при децата възстановяването става по-бавно от колкото при възрастните. Нейното лечение е симптоматично, тоест облекчават се симптомите, които тя причинява.
Като цяло настинката не е животозастрашаваща болест, но може сериозно да отслаби имунната система и по този начин да предизвика появата на по-сериозни заболявания като възпаление на синусите или средното ухо, пневмония и даже хронична белодробна недостатъчност.

Грип

Ако грипът и настинката се причисляват към групата на вирусните заболявания на респираторния тракт, то трябва да се отбележи, че съществуват известни различия между тях.
Грипният вирус се появява основно през зимните месеци. Той се предава много по-лесно и се разпространява по-бързо от настинката, като по този начин става причина за различни по мащаб епидемии. За разлика от настинката, където симптомите се появяват един по един, при грипът те се изразяват наведнъж: висока температура, суха кашлица, мускулни болки, главоболие.
Грипът е по-тежък от настинката, но за разлика от нея, трае по-кратко (около 7 дни). Разбира се, всичко това зависи от имунитета на съответния човек и предразположението му към разболяване.

В таблицата по-долу са отбелязани най-характерните симптоми на тези две заболявания.

НАСТИНКА

ГРИП

Постепенна проява на симптомите

Внезапно начало

Обща отпадналост, умора

Треска, висока температура

Болки в гърлото и при преглъщане

Мускулни и ставни болки

Хрема, кихане, кашлица

Главоболие

Очни възпаления

Суха кашлица

Висока температура

Липса на апетит

Загуба на апетит

Мускулни и ставни болки

 

И при грип и при настинка, е много важно да бъдат взети бързи мерки за да се спре разпространението на вируса при други членове на семейството, колеги, съученици и т.н. Нужни са почивка и много течности, а също така подсилване на имунната система.

Ето някои от продуктите на Нейчър Съншайн, които ще помогнат за бързото възстановяване на организма. А някои от тях, няма да позволят въобще на вирусите да се развият.
Чесън, Течен хлорофил, Имунна формула, комплекс „Сминдух и див копър“, Бууст с L-аргинин, Колоидно сребро, Пипер, чесън & магданоз, Комплекс „Женско биле & глухарче“ и др.