Как да преборим недостига на желязо и да предотвратим анемията

anemia-nedostig-jeliazo-deficit

Умора, чупливи нокти, главоболие… Може би вашият организъм сигнализира за липса на желязо. Това трябва да се поправи бързо, за да се избегне анемията.

Недостигът на желязо е най-често срещания от минералните дефиците в човешкия организъм. Тoй е знак, че не се произвежда достатъчно хемоглобин, чиято роля е снабдяването с кислород на кръвните клетки. Тази липса се превръща в анемия, когато нивото на хемоглобина в кръвта падне под 12 гр/литър за жените и под 13 гр. за мъжете. Особено предразположени към недостиг на желязо и развиване на анемия са жените, вегетарианците и децата до 6 годишна възраст.

Жените са особено застрашени ежемесечно по време на менструалния цикъл, заради който те губят до 15 мг желязо. Признаците на анемия могат да останат напълно незабелязани при младите жени, но нещата се усложняват в случай на бременност. Не на последно място, жените са изложени на железен дефицит и преди / по време на критическата възраст. Опасност от липса на желязо грози и вегетарианците понеже те са елиминирали от хранителния режим неговия основен източник – месото.

Кои са най-разпространените признаци за недостиг на желязо

Всъщност се оказва, че признаците, показващи дефицит на желязо в организма са различни и най-разнообразни. Най-сигурният начин за диагностициране на такъв дефицит и евентуална анемия, остава кръвната картина. Въпреки това ето някои ориентировъчни симптоми, алармиращи за недостиг на желязо:
– липса на енергия, честа умора
– виене на свят, главоболие
– лоша памет и концентрация
– бледа кожа
– косопад и чупливи нокти
– безпричинна раздразнителност и агресивно поведение
– слаба имунна система
– липса на апетит
– забързан сърдечен ритъм

 

priznaci-nedostig-jeliazo-anemia

A кое води до недостига на този минерал

– хранителен режим, в който липсват продукти, богати на желязо. Най-често до недостиг се стига при вегетарианците и при любителите на строги хранителни диети.

– невъзможност за усвояване на желязото, характерна за заболявания като болестта на Крон или непоносимост към глутен. По принцип организмът усвоява едва 10% от придобитото чрез храната желязо, а при заболявания на храносмилателната система, може да се стигне до 0%.

– значителна загуба на желязо при много обилна менструация или вътрешен кръвоизлив. При жените в менопауза и при мъжете, ниското ниво на желязо може да говори за язва на стомаха или за рак на дебелото черво. При съмнения, се провеждат спешни изследвания.

Анемията се диагностицира чрез кръвни изследвания. В случай на установена такава, най-ефикасните мерки са промяна в хранителния режим и прием на биодобавки. При тежка анемия, съществуват сериозни химични лечения, които изискват хоспитализация.

Какво да променим в случай на недостътчно желязо в нашия организъм

Първата промяна касае хранителния режим, в който трябва да бъдат включени повече:
– храни от животински произход: месо, яйца, риба…
– храни от растителен произход: пълнозърнест хляб, бобови, зеленолистни зеленчуци, горски плодове
– сушени плодове, различни ядки, червено вино в умерени дози и др.

Биодобавките ще помогнат да се пребори по-бързо недостига на този микроелемент и анемията по един естествен начин, като в същото време ще се погрижат за подобряване на храносмилането и подсилване на имунитета. Важно е да се отбележи, че в програмата трябва да бъде включен и витамин С, който спомага за по-лесното усвояване на желязото в организма.

Изключително ефикасни в набавянето на желязо от природно чисти компоненти, а също така и в лечението на анемия са следните продукти:

Течен хлорофил, Коензим Q10 Плюс, Люцерна, Мега-Кел, Супер Комплекс

dobavki-lechenie-anemia-nedostig-jeliazo-deficit-natures-susnshine-bulgaria