Защо и как да изчистваме лимфната си система

detox-limfna-systema

Нашето здраве зависи от нашето разбиране и познаване как функционира тялото ни

Повечето от нас вярват, че здравето ни зависи от храната, която приемаме, от начина ни на живот, от навиците и от начина на мислене. Но нашето здраве зависи също от нашето разбиране и познаване как функционира тялото ни. От това дали ще създадем условия на всичките ни органи и системи да работят правилно. Чували сме, а и често сме прилагали, различни методи за детоксикация. Кога успешно, кога не толкова. Рядко обаче се споменава една много важна система за прочистването на тялото и това е лимфната система.

Колко добре познаваме лимфната си система?
Можете ли да се сетите за конкретен орган, който е част от лимфната система? И аз не мога. Защото тя се състои от: съдове и възли. И ако кръвоносната система се състои от съдове с обща дължина около 100 000 км., то лимфната система има два пъти повече.

Съдовете на лимфната система обаче, са невидими за окото. Това е и причината да се получават отоци при операции – защото хирурзите не зашиват съдовете на лимфната система. В нашето тяло всички органи са снабдени със съответните лимфни възли, като единственият орган, който не разполага с такива, това е плацентата. Затова при бременност се натоварва лимфата и също се получават отоци. Ето ви и една съществена причина да направим прочистване на лимфата при подготовката за бременност.

Какво всъщност прави лимфната система?
Това е нашата основна дренажна система. До всяка клетка в нашето тяло нямаме кръвоносен съд, който да й доставя храна. Затова капилярите доставят храна до междуклетъчната течност, а клетките се хранят от там, но също така и отделят отпадните продукти отново в междуклетъчната течност. Това е техния ресторант, но и тяхната тоалетна. От там лимфата поема отпадните вещества и ги отнася към белия дроб, бъбреците и черния дроб, за да се изхвърлят. Представете си от къде ще се хранят нашите клетки, ако не е прочистена лимфната система?! Разбира се, от своята тоалетна.

Лимфната система представлява и естествена бариера за патогенните организми. Лимфните възли, разположени по лигавиците, улавят тези организми, унищожават ги и ги извеждат към влагалището, червата или потните жлези, за да бъдат изхвърлени. Затова наличието на слуз е индикатор за натрупване в лимфната система на бактериални трупове, които трябва да бъдат изведени.

Когато имаме хрема, кашлица или отделяме повече от нормалното слуз от влагалището, не трябва да потискаме симптомите, а трябва да помогнем на лимфната система да се изчисти.
Слюнката също е мощен участник в работата на лимфната система. По време на заболяване се отделя повече слюнка (около 0.5 л.), с която се изхвърлят бацилите.

Как да разберем дали е замърсена лимфната ни система?
Ето как ни подсказва нашата лимфна система, че има нужда да бъде прочистена:
⦁    Обложен език
⦁    Наличие на слуз (хрема, кашлица, бяло течение и др.)
⦁    Изпотяване на челото – говори за задръстени бъбреци
⦁    Нощно изпотяване
⦁    Синузит
⦁    Алергии

Ако имате някой от тези симптоми, препоръчвам ви да направите изчистване на лимфната си система. Дори и да нямате, профилактичното изчистване няма да ви е излишно.

Как да прочистим лимфната си система?
Както и за всичко друго, няма вълшебно хапче. Нашето здраве, както и здравето на нашата лимфна система, е въпрос на ежедневна грижа. Ето и няколко стъпки за поддържане здравето на лимфната система:

1. Пиене на вода – минимум 30-40 мл. на килограм чиста вода. Най-добре е да бъде структурирана, с ниска минерализация и обогатена с минерали в биологично усвоима форма, което може да стане например, с български зеолит.
Лимфата е течност и ако междуклетъчната течност в нашето тяло е средно 60 литра, то лимфата е около 2.5 л. Представете си как може това количество, което е около 24 пъти по-малко, да прочисти течността в цялото тяло. Трябва много, много вода!
2. Изключително важно условие за поддържане на здрава лимфна система, това е раздвижването й, което трябва да става само отдолу-нагоре! Лимфната система си няма орган, който да я изпомпва, както сърдечно-съдовата си има сърце, което постоянно работи. За движението на лимфата трябва да се погрижим ние, раздвижвайки се на всеки 40 мин.
3. Природосъобразен живот – слънчеви бани, плуване, воден масаж, разходки в планината. Всичко това спомага раздвижването на лимфата.
4. Сауна – не е тайна какво количество течности се изхвърлят от организма по време на сауна. Особено важно е вземането на душ със студена вода през почивките. Това спомага процеса на изчистване, а и ще се почувствате много освежени.
5. Масаж – най-вече лимфен дренаж. Специалистите са обучени как точно се прави той – отдолу-нагоре
6. Балансирано, пълноценно и разнообразно хранене, богато на антиоксиданти, спомагащи изчистването на организма от свободните радикали
7.  Вит. С и Е – основни антиоксиданти
8. Органичен Германийгъби шийтаке, чесън, броколи, целина, алое, хлорела, женшен, ечемик и кресон.
9. Вит. К – предпазва от рак на лимфата. Съдържа се в броколито, копривата, бананите, кайсиите и водораслите.

Една изпитана програма с хранителни добавки
Споменах, че няма вълшебно хапче, но пък някои биодобавки могат да допринесат за подобряване работата на лимфната система и нейното изчистване.
1. Сладък корен – раздвижва течностите в организма, има противовъзпалително, имуностимулиращо, тонизиращо и спазмолитично действие. При язва – успокоява стомаха, намалява киселините и жлъчния сок. Често съм го използвала при кашлица – действа безотказно! Има диуретичен ефект и спомага работата на бъбреците.
2. Келп – келпът е сорбент, благодарение на което прочиства червата, изчиства холестерола, излишната слуз и тежките метали. Има антирадиационно действие. Освен това е богат и на хранителни вещества за клетката – йод, витамини, минерали, аминокиселини, полизахариди, целулоза, усвоими почти напълно.
3. Люцерна или Течен хлорофил – жлъчегонно действие, спомага за прочистването, разграждането на мазнините и работата на черния дроб.
4. Лецитин – укрепва черния дроб и разтваря част от масноразтворимите токсини.

detox-limfa-podbor-produkti

И все пак, храните и добавките имат своята магическа и лечебна сила, само и единствено при едно условие: ако ние водим един отговорен, съзнателен и хармоничен начин на живот, познаваме как функционира нашето тяло и даваме възможност на всички процеси да протичат правилно. И понеже не се раждаме с „инструкция за употреба“ на нашето физическо тяло, ние цял живот го опознаваме.

Автор: Елена Терзиева, нутриционист
Източник: списание 8