5 неизвестни факта за хигиеничните превръзки и тампони

Всички искаме да живеем уравновесено, да бъдем здрави, а някои от нас полагат неимоверни усилия за да поддържат идеален баланс в техния живот. Следим какво ядем и по колко, вглеждаме се детайлно в съставките на козметиката, която използваме, търсим естествени заместители на честосрещаните „злосторници“ от всекидневието.
Всичко това е страхотно, но ние, жените, не си даваме сметка за съществуването на няколко наши „неприятели“, на които даваме открит и редовен достъп до нашето тяло.
Това са превръзките и тампоните, които редовно използваме, но за които почти нищо не знаем.
Как и от какво са направени? Осъзнаваме ли, че веществата, които съдържат, се озовават, чрез лигавицата, директно в нашето тяло? Колко от гинекологичните женски проблеми, се дължат именно на класическите превръзки и тампони, които купуваме набързо в магазина?

Ето 5 факта за тампоните и превръзките, които всяка жена трябва да знае:

  1. Внимание – рак!

Тампоните и превръзките съдържат пластмасови съставки като бисфенол (bisphenol A) и BPS (bisphenol S), които се явяват хормонални нарушители, способни да увредят развитието на плода при бременните жени. Дори и при ниски дози, бисфенол А и S може да причини сериозни смущения в работата на ендокринната система.
Също така в състава на тампоните и превръзките влизат абсорбиращи влакна, както и гел от целулоза, които могат да причинят рак на шийката на матката. Според други изследвания, тези абсорбиращи влакна причиняват безплодие тъй като възпрепятстват преминаването на сперматозоидите към яйцеклетката.

  1. Пестицидите и хербицидите са част от дамските хигиенични продукти

Следи от глифосат са били открити в 85% от памука и марлята, използвани в производството на тампони и превръзки.
Всъщност тази молекула играе важна роля в състава на известния хербицид на Монсанто – Раундъп. Тя е била „заклеймена“ като възможен канцероген и от Световната Здравна Организация.
Тъй като памукът се избелва химически, глифосатът лесно попада чрез тампоните и превръзките в кръвния поток и по този начин бива разнесен навсякъде из нашето тяло. Хербицидите и пестицидите предизвикват дисфункция на щитовидната жлеза и безплодие.

  1. Диоксинът – нашият най-добър неприятел

За да бъде памукът снежно бял, той се обработва с хлор, който реагира с вискозата и образува едно силно токсично и канцерогенно вещество, наречено „диоксин“. За съжаление диоксинът присъства в много други продукти, които са в директен контакт с кожата и лигавиците.
Разбира се, производителите на тампони и превръзки твърдят, че в техните продукти количеството на диоксин е толкова незначително, че практически то е безвредно. Грийнпийс, обаче, е на друго мнение, определяйки диоксина като „едно от най-токсичните вещества на планетата“.
Но дори и количеството на диоксин в женските хигиенични продукти да е нищожно, когато знаем, че една жена употребява средно 6000 превръзки/ тампони в живота си, можем логично да си зададем въпроса какво количество диоксин ще се натрупа в нейния организъм и как то ще повлияе на нейното здраве.
За диоксинът се знае, че е отрова, която уврежда имунната система, причинява диабет, също и сериозен хормонален дисбаланс, предизвиква рак (в случая на яйчниците, но не само).

  1. Химични парфюми за перфектен комерсиален вид

Тъй като превръзките и тампоните трябва да елиминират лошите миризми, производителите ги парфюмират с най-различни химически есенции. Тези есенции също представляват скрита заплаха за нашето здраве тъй като могат лесно да причинят възпаления, алергии, а по време на бременност – да навредят на нормалното развитие на бебето.

  1. Тампоните предоставят благоприятна среда за развитието на род бактерии

Още по-вредни от натъпканите с химикали превръзки, се оказват тампоните. За да се предпазим от веществата, които съдържат, тампонът трябва да се сменя на всеки 4 часа и в никакъв случай да не се носи повече от 8 часа.
Редовната употреба на тампони стимулира пролиферацията на редица бактерии като стафилококус ауреус. А стафилококус ауреус от своя страна може да предизвика едно доста рядко, но много опасно заболяване наречено токсичен шоков синдром. При липса на бърза и правилна диагноза, в рамките на 48 часа, тази септична инфекция може да доведе до фатален край.

Алтернатива:

Възможно е да се отървем от един директен източник на химически отравяне за нашия организъм с всичките произтичащи от това последствия, като забравим за тампоните и се ориентираме към 100%-вите органични превръзки, такива направени от екологични съставки, а също към презвръзките за многократна употреба или към менструалните чашки.