Днес 21 портокала съдържат витамините на 1 портокал от 1950 година

Учудващо, но факт, за да си набавим хранителните вещества на един плод от миналото, трябва да изядем повече от 20 плода сега. За съжаление това не е краят на този крах – хранителните стойности на съвременните плодове, зеленчуци и зърнени култури продължават да спадат. В рамките на 50 години, съдържанието на витамин А, витамин С, протеини, фосфор, калций, желязо и др. е намаляло 2, 25, а в някои продукти и над 100 пъти. До това заключение стигат учени от канадски, британски и американски университети, осъществявайки в продължение на 20 години, редица тестове на различни плодове и зеленчуци. Резултатите са обобщени в доклада “Still No Free Lunch”, съставен от научния работник към института Worldwatch, Брайън Халвейл

Витамин А отсъства почти напълно от нашата трапеза
Този витамин, чиято основна функция е да укрепва имунната система, вече почти не присъства в храната, която консумираме. В изследване за CTV News, канадски изследователи констатират, че съдържанието на витамин А в 25 вида плодове и зеленчуци, е близо до нулата. А за набавянето на количество от този витамин, съдържащо се в 1 портокал от 1950 година, днес ще трябва да изядем 21 портокала.

Всъщност в миналото един портокал е бил напълно достатъчен за препоръчителната дневна доза от витамин А. В допълнение, учените подчертават, че някои от съвременните зеленчуци като лука и картофите вече са напълно лишени от наличието на този витамин.

Невероятният спад в съдържанието на витамин С
В днешно време една ябълка от сорта “Голден” съдържа 4 мг витамин С. За сравнение в средата на миналия век, една ябълка от сорта “Кронселс” е съдържала 400 мг витамин С. В това изследване, специалистите сравняват два различни ябълкови сорта, които са били естествени източници на този витамин за човешкия организъм. За припомняне, една от многото съществени роли на витамин С е да подпомага на клетъчно ниво костното и кожно обновяване.

Броколите вече почти не съдържат никакъв калций
Всички знаем, че калцият отговаря за здравето на скелетната система и съсирването на кръвта. Ако един от зеленчуците с най-високо съдържание на калций са били броколите, в наше време картинката е много по-различна. Проучвания на учени от университета в Тексас недвусмислено показват, че ако броколите през 1950 г. са съдържали 12,9 мг калций, то в наше време съдържанието е паднало до 4,4 мг.

Какви са причините за непрестанната загуба на хранителни вещества
Причините са много и от различно естество. Сред тях фигурират желанието за все по-крупни реколти, обедняването на почвите откъм органични вещества, брането на неузрели плодове и зеленчуци, увеличаване на количеството използван тор, селекцията на най-резистентните и бързорастящи сортове за сметка на тези, съдържащи най-богати хранителни вещества и т.н.

Какви мерки можем да предприемем?
За да се предпазим от недостиг на витамини и минерали, чиято хроничност неизменно води до здравословни проблеми и даже до сериозни заболявания, трябва да избираме плодове и зеленчуци от традиционното земеделие. Био продукцията, с по-ниски добиви също е за предпочитане.
За съжаление много е трудно да разберем повече за произхода и начина на отглеждане на продуктите, които купуваме. За това съществуват биологично активните добавки, които са едно прагматично решение на този проблем.

Ако търсите висококачествени добавки от дългогодишна фирма с утвърдени традиции в тяхното производство, можете да разгледате онлайн каталога на компания Nature’s Sunshine ТУК.