Интересни промени в паметта, свързани с възрастта

Алън Д. Касъл е професор към катедрата по психология в Калифорнийския университет – Лос Анджелис (UCLA). Неговите проучвания са свързани с промените, които настъпват в мозъка в процеса на остаряването. Ето някои от интересните изводи за паметта, до които той е стигнал по време на неговата работа:
„Широко разпространено е вярването, че с напредването на годините, паметта се губи. Ако е неоспорим факт, че след 20 годишна възраст, нашата памет отслабва малко по малко, то би било твърде елементарно да се заключи, че у възрастните хора тя е в лошо състояние. В хода на моите експерименти, стигнах до извода, че с годините, точно както всичко останало и нашата памет се променя.

  1. Възрастните хора помнят много добре основните неща

Голяма част от тестовете за определяне състоянието на паметта, наблягат на незначими детайли, които изглеждат маловажни за запомняне.
В нашия център направихме следния експеримент: предложихме 20 важни за пътуване принадлежности, които участниците трябваше да запомнят. Когато след това ги помолихме да ни цитират тези, които са запомнили, се оказа, че възрастните участници (средна възраст 68 години) си спомняха предметите, които, според тях, са по-важни от другите.
По-младите участници в експеримента (средна възраст 20 години) бяха цитирали повече  на брой предмети, но без да ги степенуват по важност.

От този и други подобни експерименти заключихме, че с течение на годините паметта се учи да отсява кое си струва да бъде запомнено и кое – не.

  1. Възрастните хора помнят това, което трябва да направят

Едни от най-важните неща, които трябва да запомним са тези, които трябва да извършим в бъдеще. Този тип памет се нарича „перспективна“ и се изразява в това, да не забравяме, че на следващия ден трябва да пием дадено лекарство на обед, или че на определена дата трябва да подновим банковата карта и т.н.
Въпреки, че с течение на времето се наблюдава отслабване на този вид памет, съществуват някои изключения. Учените са забелязали нещо като парадокс на перспективната памет – възрастните хора не се справят добре с лабораторните експерименти относно този тип памет, но за сметка на това в реалния живот, резултатите са доста по-добри.

Може би до известна степен, това се дължи на измислените припомнящи „техники“, които хората от третата възраст са си изработили като например да държат кутийката с лекарствата до техните очила, да си записват задачите на стенния календар и т.н.

В един от проведените експерименти, изследователите накарали участници от различна възраст да изпращат пощенски картички на адреса на лабораторията всяка седмица в продължение на 2 месеца. Оказало се, че тези, които изпращали прилежно картичка всяка седмица били точно участниците в напреднала възраст.

  1. Възрастните хора са склонни да запомнят това, което ги интригува

Всеки от нас има своите определени интереси. Някои неща го вълнуват повече от други и това е напълно нормално.
С течение на годините обаче нашата памет натрупва все по-солидни селективни умения, което се изразява в мигновената преценка, кое трябва да бъде запомнено и кое е напълно безинтересно.

Това се илюстрира прекрасно от следния експеримент: помолихме участващите от различни възрасти да отговорят на три въпроса:

– кое млекопитаещо животно прекарва най-малко време в сън?
– кой е първият продукт с бар код?
– коя е първата държава дала право на гласуване на жените?*

*отговорите на въпросите са в края на статията

Това са доста трудни въпроси, чиито отговори не биха заинтересовали всеки един от нас. В нашата лаборатория, направихме проучване-тест, в което зададохме подобни въпроси на група участници от всякакви възрасти. Разбира се, малцина бяха тези, които знаеха отговорите, но в случая не се интересувахме да определяме общата култура.
Накарахме участниците в експеримента да степенуват въпросите според това, доколко отговорът би ги заинтригувал. След което им бяха дадени отговорите на теста.
Седмица по-късно се срещнахме отново със същите участници, които помолихме да попълнят абсолютно същия тест. Открои се модел, според които възрастните хора бяха запомнили отговорите на тези въпроси, които бяха посочили като интересни. При по-младите участници не се забеляза такъв модел.

  1. Възрастните хора забравят определени елементарни неща, но помнят много добре други

Нашето обкръжение влияе на нашата памет. Случвало ли ви се е да се озовете в друга стая от дома ви, без ни най-малка идея за какво сте отишли там? Това е разпространено явление при всички хора, но при възрастните се среща много по-често. Доста проучвания сочат, че преминаването през врати и рязката смяна на обстановката, причиняват забравяне. Когато от една стая отидем в друга, ние сменяме обстановката и съответно знаците, които са ни подсказвали какво сме правили в предишната стая.
Когато влезем в друго помещение, мозъкът ни има нужда от време за да пресъздаде същата умствена дейност. Често поради липса на концентрация, умът скита и започва да мисли за нещо друго, като така предизвиква забравяне на първоначалната идея заради която сме се отишли в другата стая.

В такъв случай, най-лесният начин да си припомним причината е да се върнем в помещението, в което сме били преди и където ни е хрумнала идеята, която ни е накарала да се преместим. Това ще помогне на ума да задейства първоначалното намерение. Последното нещо, което трябва да правим е да циклим, мъчейки се упорито да си спомним забравеното.
Най-добрият начин да се запази и поддържа паметта остра, това е ходенето. Чрез дълги и много на брой разходки, паметта наистина ще се подобри, а концентрацията ще нарасне.

Негативните, широкоразпространени клишета и стереотипи относно влошаването на паметта с течение на възрастта, могат да влияят много силно на хората. Всъщност всеки от нас е чувал за това как с годините паметта отслабва и го приема за напълно естествено. Точно този модел на мислене кара хората да реагират в съответствие с това, което се очаква от тях.
Този тип „стереотипна заплаха“ също се изследва за да можем да разберем дали тя не влияе по някакъв начин на резултатите от нашите изследвания.
Например: открихме, че ако сменим името на изследването от „Тест за определяне състоянието на паметта“ на „Тест за определяне на зрелостта“, без да променяме каквото и да е в съдържанието на самия тест, води до по-добри резултати при възрастните участници.
Всичко това ни показва, че начина, по който функционира нашият мозък и нашата памет определено се променят с течение на годините. Би било прекалено опростено ако тези промени биха могли да бъдат обобщени като „отслабване и влошаване“. Истината, че човешките когнитивни механизми са сложни и многопластови, но най-вече непознати. Поради тази причина, следващия път, когато забравите името на любим актьор или столицата на дадена държава, не се притеснявайте, че вашата памет е започнала да издава багажа!

*отговори: 1. Жираф 2. Дъвка „Wrigleys“ 3. Нова Зеландия

Продукти от компания Нейчър Съншайн, които стимулират и засилват паметта:

Гинко Билоба – Time Release
Пипер, Чесън & Магданоз
Co Q10 Plus
Готу Кола
Грипайн с протектори
Лецитин
Маслинови листа
Супер Омега-3
Самодивски чемшир
Бууст с L-аргинин
Сибирски женшен
Комплекс „Гинко & Глог“
Брейн Протекс с хуперзин