Разликата между глад и апетит или как да управляваме усещането за ситост

razlikata-mejdu-glad-i-apetit-nsp

За ефективно управление на теглото е от съществено значение да се разграничава чувството на глад от това на апетита. За съжаление повечето хора не правят разлика между двете, а хвърлят неимоверни усилия за спазване на строги диети и драконови режими на хранене. Малко хора знаят обаче, че начинът, по който се мисли и реагира на позивите за ядене също е много важен.Примерно децата се отнасят към храненето по един семпъл и интуитивен начин – хранят се, когато изпитват глад и спират с яденето, когато се чувстват сити. Звучи просто, но не и за възрастния човек, който бива постоянно бомбардиран с всякакъв тип хранителни реклами и редица социални, професионални събития, свързани със затрупана от всякакви вкусотии, маса. Всичко това ни влияе до такава степен, че постепенно губим връзка с автентичните чувство за глад и усет за ситост.

Като резултат – възрастните хора постоянно бъркат глада с апетита. А двете понятия доста се разграничават. Чувството на глад е подтика на тялото да получи необходимата доза енергия за да поддържа своята работа, докато апетитът е неестественото влечение към дадена храна и успява да заглуши чувството на глад и ситост. Колко пъти сме продължавали да ядем, при условие, че вече не сме гладни?

Разбира се изгубените естествени рефлекси могат да бъдат възстановени с течение на времето и следвайки по-долу публикуваната таблица. Тя ще ни помогне да научим отново да разграничаваме глада от апетита и съответно да разбираме по-добре езика на нашето тяло.

Таблицата помага също и да се определи как се чувстваме преди и след всяко хранене с цел да се разбере какво трябва да бъде променено в хранителните навици.

tablica-niva-glad-zasishtane-sitost

Най-добре е да се яде, когато гладът е на ниво 3 или 4, защото ако се изчака той да слезе на ниво 1 или 2 има голяма вероятност да се натъпчем с храна и да изберем неособено полезни продукти. Не трябва да се забравя, че който и да е хранителен продукт ще потуши чувството на глад, освен когато гладът е на ниво 1 или 2 и трябва да бъде задоволен бързо. В този случай, се избират хамбургери, пици, мазни полуфабрикати, които определено оставят отпечатък върху фигурата.

Когато започнем да се храним на ниво 3 и 4 от почувствания глад, тогава ще имаме достатъчно търпение за да приготвим или потърсим полезна и вкусна храна.

На кое ниво е добре да спрем да се храним? Най-добре е да прекратим яденето, когато чувстваме ниво на засищане 6. Нашият мозък бавно записва сигналите за ситост. Трябват му около 20 минути след първата хапка, за да подаде такъв сигнал.

За да улесним вслушване в знаците на тялото, най-добре е да елиминираме всякакви причини за разсеяност като телевизия, компютър, дълги разговори, смартфон и т.н. По този начин храненето заема цялото ни внимание и можем по-ясно да разграничим глада от апетита и ситостта от преяждането.

След известно време ще забележите, че сте успели да развиете контрол над позивите на тялото за ядене, ще сте разбрали как да разграничите глада от апетита и че сте се върнали към естественото, интуитивно хранене. В този случай таблицата си е свършила работата и вие няма да имате повече нужда от нея. Веднъж върнали се към това ниво, ще е много по-лесно да се управлява теглото и няма да имате нужда от ограничаващи диети с ефимерни резултати.

exclamatio96n

Aко желаете да се сбогувате веднъж за винаги с излишните килограми, можем да изготвим програма с природно чистите продукти на компания Nature’s Sunshine, които са избавили от излишно тегло десетки хиляди хора из целия свят. 

Различното от диетата е, че благодарение на качеството на продуктите, както и персонализирането на изготвената програма, вашето тяло ще преоткрие оптималното за него тегло, като в същото време вашето здраве ще бъде укрепено.

Свържете се с нас за повече информация относно изготвянето на лична програма чрез контактната форма в сайта или по мейл или телефон.