12 ползи от приема на рибено масло

polzi-ot-ribeno-maslo-omega-3

Според Световната Здравна Организация близо една трета от всички смъртни случаи в света са причинени от заболявания на сърдечно-съдовата система. В същото време, по-голяма част от жителите на далечния север, дори не са чували за сърдечни проблеми. Тайната се крие в познатото от детството, рибено масло, съдържащо незаменими мастни киселини, източник на омега-3 и омега-6, които се грижат за здравето на сърдечно-съдовата система. 

1. Намален риск от появата на сърдечни заболявания
Когато изброяваме ползите на рибеното масло, винаги се започва от положителния ефект върху нивото вреден холестерол в кръвта. Мастните киселини омега-3 и -6, съдържащи се в рибеното масло намалят риска от сърдечно-съдови заболявания тъй като въздействат директно върху нивата триглицериди, забавят образуването на плаки в артериите и нормализират кръвното налягане.

2. Подобрение на умствения процес
Влизащата в състава на рибеното масло, омега-3, поддържа клетъчните мембрани здрави и улеснява взаимодействието на клетките помежду им. Заради тези ползи, омега-3 се използва като профилактично средство срещу Алцхаймер, но също бива включено в лечението на лека форма на това заболяване.

Многобройни проучвания сочат, че рибното масло стимулира мозъчната дейност, подобрява времето на реакция и скоростта на вземане на решения, въздейства благоприятно върху когнитивните процеси.

3. Укрепване на имунитета
В много страни, полинаситените мастни киселини се прибавят към хранителните продукти като маргарина и маслото. Рибеното масло представлява допълнителен източник на ценните омега-3, допринасящи за производството на простагландини, които повишават имунитета и помагат на организма да се справи с инфекциите.

4. Повишаване на физическата издържливост
Майкъл Хътчинсън пише в неговата книга, посветена на колоезденето, че единственото нещо, за което е 100% убеден, че действа, са мастните киселни омега-3 и рибеното масло. Учените потвърждават, че след редовен прием на тези мастни киселини, тялото започва да гори повече мазнини по време на продължителни тренировки, икономисвайки гликогена за най-интензивните упражнения. Това води до увеличаване на тренировъчното време и понесеното натоварване.

5. Намаля рискът от опорно-двигателни заболявания
Още в средата на миналия век, лекарите забелязали, че хората, които живеят в близост до морето и които консумират по-често риба, страдат много по-рядко от ставни болежки. Това се обяснява с факта, че ставните хрущяли имат нужда от „смазка“ за да функционират добре. Липсата на такава, води до различни травми и наранявания. Всъщност рибеното масло се оказва слабоефикасно в лечението на артрит. За сметка на това, обаче, то е доказало своята ефикасност като профилактично средство срещу това заболяване.

6. Ускорява възстановяването на тялото след физическо натоварване
По време на различни тестове, по времето на които, участващите трябвало опишат изпитаните въздействията от приема на омега-3, излиза на яве, че след тренировка, силата и броя мускулни възпаления драстично спадал.

В последствие, други проучвания доказват, че полинаситените мастни киселини защитават нервните клетки от наранявания и преждевременна смърт. Редовеният прием на рибено масло, няма да ви превърне в супермен, но ще позволи да се занимавате със спорт по-често и активно от преди.

7. Ограничава негативното въздействие на стреса върху организма
Още една полза от редовния прием на полинаситени мастни киселини е това, че те увеличават синтеза на серотонин – хормонът, отговарящ за доброто настроение. Благодарение на него, ще забележите позитивна промяна във вашето поведение по време на стресови ситуации. В някои случай, рибеното масло се предписва и на деца със синдром на хиперактивност и слаба концентрация.

От други научни изследвания става ясно, че рибеното масло оказва позитивно влияние даже върху страдащи от шизофрения и други психиатрични заболявания.

8. Намаля вътрешноочното налягане
Лекарите могат свободно да предписват рибено масло на техните пациенти, които страдат от глаукома. Мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, помагат да се премахне очната течност и понижават по този начин вътрешноочното налягане.

Само по себе си рибеното масло не представлява лекарство-чудо за справяне с офталмологични проблеми, но много специалисти твърдят, че допълнителен прием на омега-3 помага да се предотвратят много очни заболявания.

9. Захранва организма с ценен набор от витамини и минерали
След всички изброени ползи от рибеното масло, няма нищо учудващо във факта, че то съдържа цял букет от минерали и витамини. Видовете витамини могат да варират в зависимост от вида риба, начин на извличане на рибеното масло и още  от редица други фактори, но едно нещо е сигурно: рибеното масло може да бъде приемано и като мултивитаминен комплекс.

Също така, благодарение на витамините А и D, които съдържа, рибеното масло улеснява усвояването на калций и фосфор от организма и заздравява косата. В миналото, рибеното масло се е давало на хора, страдащи от дефицит на слънечвия витамин D или на децата с цел предотвратяване появата на рахит.

10. Прави кожата да изглежда красива и здрава
С течение на възрастта и постоянния стрес, на който сме подложени, количеството колаген в кожата постепенно намаля. Това я изсушава и предизвиква появата на бръчки. Рибеното масло, обаче, благодарение на съдържащата се в него, омега-3 киселина, помага да се съхрани колагена, като по този начин кожата остава еластична и „неподатилива“ на бърчки.

Редовния прием на омега-3 помага и в борбата с акнето тъй като от всички полинаситени мастни киселини, точно омега-3 е тази, с най-мощен имуномодулиращ ефект, който „пречиства“ кожата и ускорява нейното заздравяване.

11. Спомага за загубата на излишни килограми
Друго благоприятно въздействие от приема на рибено масло, е „укротяването“ на апетита и много по-бързото чувство за ситост по време на ядене.

Някои изследователи смятат, че допълнителният прием на омега-3 стимулира организма по-бързо да разгражда мазнините. Вместо да ги стокира и превръща в неприятни тлъстинки, тялото започва да ги използа като източник на енергия за всекидневните задачи. Все пак не трябва да се забравя, че рибеното масло само по себе си, е висококалорично.

12. Увеличава бюста
Да, да… звучи невероятно, но проучванията показват, че полинаситените мастни киселини водят до уголемяване на бюста. Можете да консумирате редовно зехтин, боб, тофу, водорасли или просто да пиете една капсула рибено масло или омега-3. Това е естествен способ за увеличаване на гръдната обиколка, без оперативни намеси и скъпоструващи процедури.

Как да изберем качествено рибено масло (омега-3)?
Първото нещо, което трябва да се вземе предвид при избора на тази мастна киселина е суровината, от която е извлечена. По-голяма част от рибеното масло (омега-3) се извлича от черния дроб на треска – това е най-лесният и евтин начин за получаване. Но със сигурност не е най-добрият. Черният дроб съдържа много токсини и вредни вещества.
Рибеното масло, получено от месото и мускулите на рибите е много по-полезно.

Какъв трябва да бъде приемът?
– Не се препоръчва рибено масло в случай на алергия към риба, при проблеми с щитовидната желза, черния дроб, пикочните пътища или храносмилането. Бременните и кърмещи жени също трябва да се въздържат от неговата употреба.

– С цел подсилване на имунитета, е достатъчно приемът да трае от 1 до 3 месеца, най-добре в края на есента или през зимния период. При редовни силови тренировки, дозата може да бъде увеличена. Най-доброто време за прием е по-време или непосредствено след хранене.

– Рибеното масло, колкото и полезно да е то, не може да замести лечение, назначено от лекар. Препоръчва се консултация със специалист при най-малки съмнения.

Ако желаете да се възползвате от всичките ползи на рибеното масло и търсите качествен продукт, горещо Ви препоръчваме биологично-активната добавка на компания Nature’s Sunshine – Супер Омега-3.