Тайната на хормоните: първото нещо, което трябва да знаете за резултатно отслабване

tainata-na-hormonite-dieta-otslabvane-jeni

В статия публикувана по-долу, доктор Сара Готфрид, хормонален експерт и доктор на медицинските науки в Харвардския университет, обяснява как хормоналният дисбаланс пречи за загубата на излишни килограми.

„По време на разговорите с моите пациенти, непрестанно се натъквам на едни и същи оплаквания:
– Правя всичко както трябва, но не отслабвам.
– С течение на годините, обмяната на веществата се забавя. Знам, че това е в реда на нещата, но ми е все по-трудно да се отърва от излишните килограми.
– Всячески се мъча, но не мога да сваля последните 5 кг! Май ще трябва да се примиря с това.
– Харесвам много някои храни, от които не мога да се откажа, въпреки че прекрасно осъзнавам колко са вредни.
– Можете ли да ми препоръчате някакъв медицински продукт за отслабване?
– Изпробвах всякакви диети. Може би просто трябва да приема сегашното ми тегло и да изхвърля дрехите, които са ми малки.
– Типичните физически упражнения и диетични съвети не дават никакъв резултат при мен. Успях да отслабна с 2 килограма, а после качих 5. Ужас!

Ако се откривате в тези коментари, то трябва да ви издам една тайна: причината, поради която водите безконечна битка с тлъстините се дължи на хормонален дисбаланс.

Като лекар-гинеколог и жена, напълно разбирам неудобството от излишните килограми. Аз самата едно време страдах от наднормено тегло и ми се наложи да използвам своите медицински знания и наблюдения за да отслабна. Сега мога да споделя всичко това с вас.

В нашето тяло имаме огромно количество хормони, но само 4 от тях, специфично женски, играят съществена роля за нормализиране на теглото. Ако те са в дисбаланс, каквато и диета да подхванем, какъвто и спорт да практикуваме, резултатите ще са краткотрайни или не особено забележими.

Блокаж N° 1: дисбаланс на естроген

Естрогенът е типично женски хормон, отговарящ за гърдите и бедрата, а също така и за ставната течност. В мъжкото тяло също има известна доза естроген, но в много по-малки количества.

Въпреки това, и за представителите на двата пола съществува реален риск от излишък на естроген. Този хормон продължава да се произвежда в яйчниците дори след началото на критическата възраст.

Ако имате ниско ниво на тестостерон, много вероятно е да страдате от завишено ниво на естроген.

Естрогенът, подобно на другите хормони, е отговорен за реакцията към храната, напитките, биологично-активните добавки и др. Точно той е основният виновник, с напредването на възрастта, жените да отслабват много по-трудно от мъжете.

Какво трябва да се направи: за да се намали нивото на естрогена (и да се отървете от наднорменото тегло), препоръчвам да ядете около 0,5 кг зеленчуци на ден. Растителните влакна ще ви помогнат да премахнете излишния естроген, така че той да престане да пречи на тялото ви, като лоша карма.

За тази цел ви препоръчваме горещо :

tnt-koncentrat-fibri-nsp-bulgaria-natures-susnshine

ТНТ – нискокалоричен шейк с рекордно високо съдържание на фибри (38 гр съдържат повече фибри от 1 кг плодове и зеленчуци)

Освен това зеленчуците ще намалят всекидневния прием на месо от вашата диета. А това е важно по две причини: първо, нарастващата консумация на месо води до непоправими климатични изменения и второ, трябва да се посочат бързите промени в индустриалното земеделие през миналия век, които са изпреварили способността на нашите гени да се адаптират. По-просто казано, нашата ДНК все още не е успяла да се приспособи към изобилието на червено месо, чиято прекомерна консумация стимулира производството на естроген.

Не казвам, че трябва тотално да се откажете от месото, но съществуват сериозни аргументи за неговото ограничаване. Палео-диетата е полезна за някои (не всички) жени, но дава много по-добри резултати за мъжете.

Досега няма надеждно и категорично изследване „за“ или „против“ червеното месо. За съжаление, също не разполагаме с научни доказателства, че червеното месо е по-полезно от растителните протеини, морските дарове и бялото месо.

Блокаж N° 2: завишен инсулин

Известно е, че всеки втори американец страда от някаква форма на диабет, съпроводена със затлъстяване. При наднормено тегло или при излишна мастна маса за нормално тегло, нивото инсулин се нарушава и клетките губят чувствителността си към него.

В резултат на това регулаторът на глюкозата спира да действа, кръвната захар започва да скача безразборно нагоре-надолу и това води до трупане на излишно тегло.

Какво трябва да се направи: Има много начини за елиминиране излишъка на инсулин, но лично аз препоръчвам да се пие филтрирана вода с две супени лъжици ябълков оцет. Изследване, проведено през 2004 г., показва, че приемът на 2 лъжици ябълков оцет преди обилно мазно хранене, значително намалява кръвната глюкоза при хора с инсулинова резистентност.

Разбира се, съществуват много и различни начини за нормализиране нивата на инсулина като например отказ от захарта и изкуствените подсладители. Не забравяйте, че нарушеният метаболизъм е първият признак, показващ проблеми с инсулина.

Блокаж N° 3: завишен кортизол

Кортизолът се произвежда в отговор на стресови ситуации, а повечето хора са подложени на перманентен стрес. Аз писах подробно за този проблем в моите книги, защото вярвам, че това е основната причина за трупане на излишни килограми при жените. Когато става дума за хормонален дисбаланс и наддаване на тегло, всички пътища водят до кортизола.

На теория повечето от нас знаят, че излишъкът на кортизол пречи на нашето самочувствие и преценка за реалността, но теорията понякога не отговаря на действителността. Ако вашето тяло изпитва цялата гама хормони на стреса, то ще трябва да се запаси с мазнини. И най-вероятно тези мазнини ще се „лепнат“ на корема.

Високото ниво на кортизол показва зависимост към храната като цяло и най-вече към захарта, като се изразява в похапване през целия ден на бисквитки, шоколадчета и полуготови продукти, в резултат на което се образуват мазнини в чиста форма, щедро разпределени из цялото тяло.

Какво да се направи: За да намалите нивото на кортизола, трябва да се спре консумацията на кофеин. Откажете се от кафето примерно за една седмица и ще забележите, че спите по-добре и като цяло сте по-спокойни.

А ако не е по силите ви да се откажете напълно от кафето, то поне се опитайте да го замените със зелен чай, който също съдържа кофеин. След това, ако е необходимо, можете да преминете към бял чай и така постепенно да се сбогувате с кафето.

В последствие заменете чая с гореща вода с лимон и щипка лют пипер. Приемът на гладно на две чаши вода с лимон и пипер, ще стимулира работата на стомашно-чревния тракт и ще нормализира изхождането като по този начин ще помогне на тялото да елиминира токсичните хормони.

Познати са ми много повече начини за регулиране нивото на кортизола, но премахването на кофеина от хранителния режим, със сигурност е първата и най-ефикасна стъпка, която трябва да се предприеме.

Блокаж N° 4: недостиг на адипонектин

Адипонектинът е един от основните хормони, чиято роля е да регулира изгарянето на мазнините. Кодиран от генома ADIPOQ и изолиран от мастните клетки, той е необходим, за регулиране нивото на глюкозата и за разграждане на мастните киселини.

Някои хора имат генетична предразположеност към занижен синтез на този прекрасен хормон и за съжаление това води до неизменното натрупване на мазнини в организма.

Тук трябва да се отбележи, че когато става дума за съпротива срещу загубата на тегло, важна роля играе самият мозък. Съществува тайна връзка между мастната тъкан и централната нервна система, а адипонектинът е един от химичните посредници в тази верига. Той регулира възпалителните и окислителни процеси в нашето тяло – основни отгворници за трупане на наднормено тегло.

Какво трябва да се направи: За да се нормализира нивото на адипонектин, препоръчвам да се ядат фъстъци. Фъстъците са просто храната-мечта, която сама по себе си успява да повлияе на концентрацията на този хормон в нашето тяло.

Изследване на 60 души, страдащи от метаболитен синдром, показва, че ниските нива на адипонектин в кръвта се увеличават с консумирането на шам-фъстък.

Освен това са отбелязани подобрения в обиколката на талията, нивото на кръвната захар, общото ниво на холестерол, LDL (така наречения „лош холестерол“) и високата чувствителност към С-реактивни протеини.

Какво друго повишава нивото на адипонектин? Периодично гладуване.

Най-простият и ефективен начин е да не се яде през нощта. За мъжете минималното ефективно време за гладуване е 16 часа, а за жените 18. Това означава, че ако последно сте яли в 18:00 часа, следващото хранене за мъжете трябва да бъде 10:00, а за жените – по обяд.

В допълнение към шам-фъстъците е възможно да се използват продукти с мононенаситени мазнини – като например авокадото и черния шоколад.

Важен момент са и физическите упражнения, които не трябва да бъдат пренебрегвани.

И така, нека направим едно кратко обобщение на всичко, написано до тук!

Когато всяка сутрин се борех с наднормено тегло, обсебена от цифрите на кантара в банята, се опитах да разбера как да се измъкна от този хормонален хаос. Тъй като постепенно успях да се справя с регулирането на всеки един от тези хормони, този хаос се превърна в моята мисия.

Сега най-съкровеното ми желание е вие също да успеете да се вслушате във вашето тяло и да разберете коя храна и какъв начин на живот ще ви се отразят най-добре.

Разбирането, че дълготрайното отслабване е възможно само като резултат от нормализиране на хормоналния фон, помогна на много от моите пациенти да се научат да контролират теглото си.

Що се отнася до жените и тяхното наднормено тегло, това е обширна тема, по която мога да говоря безкрайно. Тук важното е да се разбере, че става въпрос за силна воля и за способността да се започне всичко на чисто и на ново.

Невероятни неща могат да се случат, когато усетите в себе си енергия, сила и хармония със собственото си тяло.

Вече няма да чувствате неудобство, раздразнителност, припряност, вина или омраза към своите форми. Всичко това ще ви позволи с леко сърце да се съсредоточите върху най-ценните си мечти и надежди, върху плановете си за живот, върху това, което Ви кара да се чувствате живи и пробудени.“

В арсеналът на компания НСП, съществуват няколко силни добавки работещи комплексно върху ендокринната система. Ето някои от тях: МастърГланд, Келп, Червена детелина, Масло от вечерна иглика

vyzstanoviavane-hormonalen-balans-jeni-nsp

На ваше разположение сме за изготвянето на персонална програма.