Как да възстановим алкално-киселинния баланс в нашия организъм

alkalno-kiselinen-balans-phНа вниманието на тези, които не могат да отслабнат, които имат суха кожа, тънка коса или пък се изморяват лесно – знаем кой ще ви помогне да влезете отново във форма: алкалните храни. Алкалните храни освен че действат тонизиращо, уравновесяват киселинността в организма.

рН и киселинност

Понятието „алкално-киселинен баланс“ датира от началото на XIX век. На кратко обяснено, за да функционира безпрепятствено нашия организъм, кръвта, лимфата и урината трябва да бъдат с балансирано pH, колебаещо се между 7 и 8 по скала от 0 до 14.

Привържениците на алкалната диета твърдят, че храните, консумирани в западните общества нарушават този баланс. Те са силно преработени, прекалено сладки, твърде солени, натоварват храносмилането и създават излишък на киселинност в нашето тяло.

Към това можем да прибавим и липсата на сън, всекидневния стрес, замърсения въздух в затворените помещения, които допълнително влошават алкално-киселинния баланс в нашия организъм. Как да разберем дали при нас всичко е наред? Това е възможно чрез кръвен тест, изследване на урината и слюнката, а също така анализирайки урината със специални рН лентички, които се продават по аптеките.

Алкалното лечение се намира в храната

Целта на една алкална диета не е да потисне киселинността, а по-скоро да я въведе в норми и така да възстанови загубеното равновесие. Във всяко хранене трябва да присъства 2/3 алкалност и 1/3 киселинност. Най-важен източник на алкални храни са суровите или варени зеленчуци. Варенето трябва да се направи така, че да се запазят зеленчуците леко хрупкави тъй като преварените зеленчуци не съдържат почти никакви витамини. Най-силните естествени антиоксиданти при плодовете са черниците, ягодите, малините, гроздето, ябълките и бананите.

Бадемите заемат почетно място сред ядките. А при зеленчуците авокадото, зелето, спанакът и сладкият картоф са на челни позиции. Ако стане въпрос за тестени изделия, най-добре е да се ориентираме към пълнозърнестото тесто (хляб, спагети и т.н.).

Солта трябва да се избягва, тъй като съдържа хлор, който пък притежава киселинни свойства. Подправките са с приоритет. Зеленчуковите сокове (зелени зеленчуци), минералната вода с резенче лимон, чай с джинджифил, също са сред нашите алкални приятели.

Кислородът поддържа алкално-киселинното равновесие

За да се подпомогнат алкалните продукти в борбата им с киселинността, много важно е да се избягват стресовите ситуации, да се практикува релаксация, спортни дейности като плуване, йога, водна аеробика и др. Физическите упражнения са много важни понеже те помагат да се регулира дишането. А дишането е ключът към ограничаване киселинността в организма. Все пак и тук трябва нещата да се правят с мярка тъй като една интензивна спортна тренировка стимулира образуването на млечна киселина – виновникът за известната мускулна треска.

Нашият съвет: спортувайте 2 пъти седмично, а всяка сутрин след събуждане и вечер преди сън – правете 15 дълбоки коремни дишания.

Препоръчваме и нашият патентован продукт „Грипайн с протектори“ – истинска антиоксидантна бомба, специално създадена от компания NSP.

Какви са резултатите от възстановяване на алкално-киселинния баланс?

Първата и най-забележима промяна ще бъде относно фигурата – излишните килограми ще се стопят особено у хора, свикнали да се хранят с полуфабрикати, газирани напитки, много кафе и млечни продукти. Възстановяване на алкално-киселинния баланс в нашия организъм ще се отрази и на плътността на цялата костна система – идеалнa превенция срещу остеопороза.

Алкалните храни могат да се консумират с протеини – пилешко месо, риба или яйца – тъй като те са жизнено необходими за поддържане здравето на нашето тяло. Тук е мястото да вметнем, че не бива да се прекалява с консумирането на „алкалните“ плодове и зеленчуци, защото могат да предизвикат храносмилателни проблеми.

Най-важното е да се поглезим чрез масаж или парна баня, да отделим време за физически занимания и да се погрижим нашият организъм да елиминира всякакви шлаки и токсини. Всичко това ще се отрази неизменно и на нашето настроение. Такова комплексно действие е истински подарък, който заслужава да си направим.