5 грешни стереотипа за хранителните добавки

Food Supplements vs Healthy Diet

Дали е просто моден феномен, доходоносен пазарен сегмент или пък мини-революция в начина да се грижим за здравето, хранителните добавки са широко предлагани продукти на нашия пазар.

Повечето хора, обаче, само бегло са чували термина „биологично-активна или хранителна добавка“ и имат много мътно определение относно какво представлява тя.

Много често, когато споменем тези продукти се сблъскваме с няколко широко разпространени, но грешни стереотипа, които си струва да бъдат развенчани.

Ако се храним балансирано, нямаме нужда от хранителни добавки

Хранителните добавки не съдържат единствено витамини и минерали, а много по-широк спектър от елементи, които могат да се съчетаят за да отговорят най-пълноценно на индивидуалните потребности на всеки човек.

На теория, балансираното хранене действително би осигурило всички основни микроелементи и хранителни вещества за поддържане на добро здраве, но реалността се оказва доста по-различна.

Истината е, че нашите модерни хранителни навици не покриват всички потребности на организма и в частност тези за витамините и минералите. В много случаи една балансирана диета не е в състояние да възстанови нормалния сън, да подобри кръвообращението или пък да намали стреса…

Отделно трябва да се спомене, че в наше време хранителната стойност на всичко, което консумираме, е доста занижена. Дори и да похапваме често пресни плодове и зеленчуци, няма гаранция дали те не са били отгледани в почва с ниско съдържание на минерали, дали и ако да, с какво са били пръскани/торени, колко време са били съхранявани на склад при дистрибутора и т.н.

Хранителните добавки са само за спортисти

Сред редовните потребители на хранителни добавки, само 0.3% от жените и 8.7% от мъжете имат конкретна цел, свързана с усилена спортна дейност, която практикуват.

В такъв случай защо толкова много хора, които не спортуват активно, пият биологично-активни добавки?

– една трета от потребителите на добавки се борят срещу умората и липсата на енергия във всекидневието

– една трета ги консумира за да се поддържа в добро здраве или пък за да лекуват определено заболяване

– последната трета се фокусира върху определени проблеми като отслабване, забавяне на стареенето, поддържане на привлекателен външен вид и т.н.

Хранителните добавки не действат

Благоприятното въздействие на хранителните добавки е научно доказан факт. Многобройни са проучванията, които показват ползотворното влияние на биологично активните добавки за поддържане на „капитала здраве“, а също и за предотвратяване появата на проблеми, свързани с лоша хигиена на живот.

Принципно качествените хранителни добавки не могат да претендират за ползи, които не са научно доказани. Благоприятното въздействие на дадено вещество върху човешкия организъм може да бъде съобщено на потребителя единствено ако ефикасността му е била научно доказана и клинично тествана. В противен случай, цялата репутацията на марката-производител е заложена на карта.

Хранителните добавки са опасни за здравето

За профилактични нужди, дозите са упоменати на опаковката. Придържайки се към тях, хранителната добавка не може да представлява заплаха за здравето.

Самите профилактични дози са определени така че да бъдат напълно безопасни за човешкия организъм. Хранителните добавки са една категория под тази на лекарствата и тяхното производство е строго регламентирано от редица европейски наредби. Също така се следи за спазването на стриктни стандарти за качество по цялата производствена верига.

Лекарите никога не биха предписали хранителни добавки

Един важен критерий за да определите до колко вашият лекуващ лекар е в крак с нововъведенията е това, да го помолите да ви изпише хранителни добавки – заместители на някои лекарства.

На запад, все повече доктори се обръщат към биологично-активните добавки за да лекуват по щадящ и естествен начин голяма част от техните пациенти. Във Франция проучване от 2013 година, сочи, че 55% от консумираните добавки са били предписани от лекари.

Това преориентиране не важи само за лекарите. Много други здравни специалисти се интересуват от ползите на биологично-активните добавки за лечение на различен тип заболявания.

Как да изберем качествена биологично-активна добавка?

Тук трябва да се подчертае един много важен факт: така както съществуват няколко категории колбаси, сирена или хляб, така и при хранителните добавки се наблюдават различни категории качествени и не толкова качествени продукти.

За съжаление на пазара изобилстват фирми, които се задоволят с това да прекупуват формули/„суровини“, разработени/произведени от/в чужди лаборатории, които в последствие биват капсулирани. Много често дори и тази част от производствения процес е възложена на подизпълнители.

Красивата опаковка определено е добър маркетингов трик, но ако на нея, редом с името на марката-дистрибутор не фигурира името на лабораторията, разработила „рецептата“, нека това да накара червената лампичка на съмнението да светне. Още повече ако марката е неизвестна и не вдъхва доверие със своето „дълголетие“.

За щастие биологично-активни добавки се предлагат и от компании с утвърден имидж, притежаващи собствени научно-изследователски центрове, които сами изкупуват природно чиста суровина и които сами разработват техни иновативни формули. Такива компании често са притежатели на патентовани продукти със силно благоприятно въздействие върху човешкия организъм.
От изключително важно значение е да изберем качеството особено когато се отнася за най-ценното нещо, което притежава един човек – неговото здраве!