Какво представлява витилигото и можем ли да се излекуваме от него

витилиго-природно-лечение

Витилигото е състояние на кожата, характеризиращо се с появата на бели петна по краката, ръцете, лицето или всяка друга част на тялото. Тези петна са причинени от кожна „депигментация“ т.е. липса на меланоцити, които принципно отговарят за кожната пигментация.

Белите петна могат да бъдат с различен размер и в различна „наситеност“. В някои случаи даже самото окосмяването в засегнатите места става бяло.

Витилигото е често подценявано заболяване тъй като не е нито заразно, нито болезнено и не представлява директна заплаха за здравето. Поради тези причини то не е сред приоритетите в научно-лабораторния свят и официално за него няма никакво лечение. За сметка на това обаче, тази болест може да окаже много негативно влияние върху психиката, социалните контакти и качеството на живот на засегнатите, както сочи анкета, проведена през 2009 г.

Това заболяване се наблюдава при 1% до 2% от земното население. Хората с тъмна кожа са особено засегнати. Витилигото се появява на възраст от 10 до 30 години (повече от половината страдащи от витилиго, са тийнейджъри). Това заболяване се среща сравнително рядко при децата, но за сметка на това, се появява при мъжете и при жените в равни пропорции и без значение от типа кожа.

Видове витилиго

– локализирано или частично – тази форма на витилиго се проявява най-често при деца и юноши и се характеризира с депигментирани петна, разположени от едната страна на тялото (от едната страна на лицето, на едната ръка или крак и т.н.) Засегнатата зона принципно отговаря на нервни окончания на даден орган. Този тип витилиго често, но не винаги, се съпътства с появата на бял кичур коса (полиоза). Локализираният тип на това заболяване се появява изведнъж, развива се в продължение на няколко месеца, след което окончателно спира да се разраства.

– генерализирано или разпространено – проявява се под формата на малко или много симетрични петна от двете страни на тялото и най-вече на места, подложени на често търкане или натиск. Генерализирано не значи задължително, че витилигото се разпространява непрестанно. Истината е, че при този вид витилиго развитието не може да бъде предвидено – петната могат да останат малки и на определени зони или пък да нараснат и да се разпространят бързо.

– универсално или цялостно – това е най-тежката форма витилиго. Тя се появява и развива бързо и може да засегне много голяма част или цялото тяло. Този вид на заболяването се характеризира с множество ендокринни нарушения.

Причини

Отключващите фактори и причини за появата на витилиго, за момента остават пълна мистерия за медицината. Това, което със сигурност се знае обаче е, че появата на петната се дължи на разрушаване на меланоцитите (кожните клетки, произвеждащи меланина). След тяхното изчезване, кожата става напълно бяла.

Съществуват няколко хипотези относно появата на витилиго, включващи генетично обуславяне, екологични фактори или автоимунен произход.

– автоимунен произход – витилигото е заболяване с почти сигурен автоимунен произход. Всъщност имунната система на страдащите от витилиго произвежда анормални антитела, които атакуват и унищожават меланоцитите. В допълнение трябва да се подчертае и факта, че витилигото често съпътства други автоимунни заболявания, свързани примерно с болести на щитовидната жлеза, което предполага наличието на общи механизми.

– генетична обусловеност – въпреки че не са ясно дефинирани, витилигото може да се появи заради наследствена предразположеност. Много често се срещат случаи на витилиго при няколко човека от едно и също семейство. Според научно изследване от 2010 година, тук става въпрос за най-малко 10 гена, които директно влияят на функционирането и реакциите на имунната система.

– натрупване на свободни радикали – много изследвания показват необичайно голямо натрупване на свободни радикали (отпадъци от дейността на организма) в меланоцитите на страдащите от витилиго, хора. Това неправомерно натрупване на отпадъци от дейността на организма води до самоунищожаване на меланоцитите.

– психологически фактор – при частичното витилиго се наблюдава депигментация на определена част на тялото, съответстваща на дадени нервни окончания. От тук следва, че депигментацията може да бъде резултат от освобождаване на химични субстанции чрез нервните окончания, което би могло да доведе до спиране или намаляване производството на меланин.

– екологичната среда – въпреки че околната среда не е сред решаващите фактори, тя все пак играе определена роля относно отключване на витилигото.

Лечение

Въпреки че официално медицината не е открила все още лечение за това заболяване, съществуват алтернативни методи, които водят до намаляване степента на депигментация на засегнатите зони. Всичко зависи от типа витилиго, стадия на неговото развитие и от още няколко персонални фактори. По принцип в начален стадии (от 1 до 2 години след появата) витилигото може да бъде овладяно и дори излекувано.

В НСП имаме много позитивни резултати при хора, страдащи от витилиго. След изготвяне на персонална програма, витилигото може да излекувано до 70%. Ето някои от съставящите продукти в личната програма за витилиго:

мултивитаминен-супер-комплекс-мултивитаминиМултивитаминен Супер Комплекс – той помага за запазване цвета, структурата и еластичността на кожата, осигурява нормално пигментиране и предпазва меланоцитите от разпадане. Освен това Супер Комплекса на НСП защитава от свободни радикали, укрепва кръвоносните съдове, подсилва имунната система и стимулира производството на колаген.

 

лецитин-лечение-на-витилиго

 

Лецитин – предпазва от стареене и подобрява състоянието на кожата

 

 

 

протеинов-био-шейк

Протеинов коктейл „Смарт Мийл“ – осигурява необходимата доза фибри, протеини и витамини, нужни за здравето и еластичността на кожата; елиминира недостига на минерали и се грижи за правилното подхранване на кожните клетки

 

 

йод-естествен-продукт-здраве-щитовидната-жлеза

Келп – съдържа много важни витамини и минерали, нормализиращи функционирането на щитовидната жлеза, състоянието на кожата като цяло и т.н.

 

 

 

прочистване-червата-целулоза-естествен-продукт

Локло – неоценим по своята ефикасност продукт на базата на целулоза, особено полезен за лечението на заболяване като витилигото

 

 

 

здраве-чревна-флора-естествен-продукт-добавка

Бифидофилус Флора Форс – НСП е една от малкото компании, които предлагат този уникален продукт. Живата флора, съдържаща се в капсулите нормализира чревната флора като по този начин подобрява усвояването на полезни вещества от организма.

 

 

Съществуват мерки, които могат да бъдат взети ако не за излекуване, то за намаляване броят и степента на депигментация на петната по тялото. Благодарение на нашите естествени природно слънчеви продукти, можем да помогнем в борбата с това упорито и неприятно кожно заболяване.

Моля, свържете се с нас и с удоволствие ще ви изготвим персонална програма.