Защо кантарът е наш неприятел по време на диета

kantara-i-dietata-otslabvane

Празниците са отминали и много от нас се чувстват тежки и подути. Решаваме, че е време за диета и сме нетърпеливи да отчетем първите резултати. Всеки ден се теглим, наблюдаваме и най-малките флуктуации в нашето тегло и се чувстваме лошо ако нашите очаквания не се оправдават. Но всъщност защо си налагаме този тормоз? Оказва се, че кантарът е един от най-лошите начини да следим резултатите от нашата диета. Когато започнем такава, трябва да се теглим максимум 2 пъти в седмицата – за предпочитане сутрин и на гладно.

Ако кантарът неумолимо индикира повече килца, то това не значи, че усилията не дават резултати. Нека проумеем, че той показва нашето тегло в един специфичен момент, а нашето тегло варира според много и разнородни причини.

Знаете ли, че само 15-30% от телесната маса се състои от мазнини? Ами останалата част? По-големият процент се определя от най-разнообразни фактори.

Ето някои от тях:

количеството сол, което сте консумирали в часовете, предхождащи тегленето – повече сол = повече течност = повече тегло. По време на диета се старайте да сведете до минимум приема на сол.

при жените – месечния цикъл. Последният е главния виновник за редица физиологични промени в тялото на жената между които е и подпухването и задържането на вода.

–  времето на деня – сутрин стомахът е празен и съответно килограмите са по-малко, а вечер напълно логично – е обратното в зависимост от количеството консумирани течности и храна.

съдържанието на стомаха – храната от деня, която ако не е усвоена правилно, може да доведе до подуване и тежест

ходене до тоалетната – дали храносмилането действа добре и няма запек

количеството приети въглехидрати – всеки „въглехидратен грам“ e отговорен за задържането на 2,8 гр течност. Тук е редно да вметнем, че много хора се заблуждават с ниско въглехидратните диети, по време на които тялото се освобождава от течности и така се наблюдава рязко сваляне на тегло.

точността на кантара – кантарите дават леки или по-сериозни отклонения, а повечето електронни везни не измерват точно.

Следва логичният въпрос: ако не можем да се доверяваме 100% на кантара, как да следим дали и колко отслабваме?

Отговор: със сантиметър. Сантиметърът е по-достоен за доверие от кантара.

Разбира се трябва да мерим точното място на тялото, което мерим по принцип и това да се случва по едно и също време на деня.

Най-добре на диетата да бъде посветена една тетрадка – дневник, в която всяка седмица да се записват мерките. Така най-ясно и нагледно ще се следи трансформацията на тялото.

Източник: nspbg.com