Глупав родител, а умно дете? Генетиката обяснява защо и как…

интересни-факти-от-генетиката

Опознавайки различни хора, на всеки от нас се е случвало поне веднъж в живота да си зададе въпроса „как е възможно такива родители да имат такова дете?“ Въпрос, на който не сме намирали отговор и който ни е оставял в недоумение.

Ако социалната среда и възпитанието са от огромно значение, то генетиката също казва своята тежка дума относно интелектуалното развитие на даден човек.
Ето интересни факти относно наследствената трансмисия на умствените възможности от родители към деца, които обясняват някои привидни семейни „несъответствия“.

Умственото ниво на бащата се предава единствено на дъщерята и то на половина

  1. Интелектът не се предава от бащата на сина. Тоест ако бащата е гений, то синът му със сигурност няма да бъде такъв.
  2. Глупостта също не се предава от бащата на сина. Ако бащата е кръгъл глупак, синът няма да бъде толкова глупав (и по-добре!)
  3. Интелектът на бащата се предава единствено на дъщерята и то само на половина.
  4. Синът наследява интелекта от майката, която пък го е наследила от нейния баща.

Следователно

– Дъщерите на гениите ще са наполовина толкова умни колкото техните бащи-гении, но пък има голяма вероятност синовете им (тоест внуците на гениите) да са също гениални.

– Това обяснява защо почти не се срещат жени-гении, както и жени-кръгли идиотки. За сметка на това обаче мъже-гении и мъже-глупаци има бол.

Изводите за мъжете :

– За да прогнозирате умственото развитие на вашия син, погледнете бащата на вашата жена – примерно ако той е професор, то вашият син ще е умен.

– Вашата дъщеря ще наследи половината от вашия интелектуален капацитет или половината от вашата глупост. По интелектуално развитие, тя ще бъде по-близо до вас. Докато вашият син ще наследи умствените си възможности от майката. Така че ако искате умно поколение – мечтайте за дъщеря.

– Вашите умствени способности сте ги наследили от вашата майка или по-скоро от вашия дядо по майчина линия.

Изводите за жените:

– Ако мислите, че вашият син е копие на баща си и му натяквате „ти си глупак като баща ти!“ то вие сте в грешка

– Има голяма вероятност по поведение и възпитание вашата дъщеря да ви прилича, но по умствени възможности тя ще бъде почти като баща си. Нейните синове, ще притежават интелектуалното ниво на вашия съпруг тоест на нейния баща.

Когато сме разбрали тези простички правила, ще ни е лесно да си представим развитието на нашите деца. А със сигурност ще подбираме и гледаме на бъдещия татко или майка по много по-различен начин.