5 храни – неприятели на красивата кожа

5-hrani-za-krasiva-koja

Кожата, като най-големият орган в човешкото тяло, е също така и основен показател за здравословното състояние на даден човек. А здравата и красива кожа представлява може би най-забележимият и естествен фактор на красотата!

Като оставим на страна здравето и красотата, грижата за кожата е сред основните приоритети по време на всекидневния тоалет. И ако качествената козметика и естествените маски допринасят много за приятен тен и млечна кожа, то храната, с която се храним е също толкова важна. Ето някои храни, които трябва да избягваме или свеждаме до минимум ако искаме да се радваме на здрава кожа и приятен външен вид.

1. Алкохол
Въпреки че алкохолът не е основната причина за появата на акне, той наистина влияе зле на кожата. Алкохолът променя хормоналните нива в организма, което представлява пряка причина за появата на различни кожни проблеми. Пак алкохолът свива порите и „улеснява“ тяхното запушване, което пък от своя страна, предизвиква всякакви възпаления и обриви.

2. Млечни продукти
Много хора, които са зачеркнали от техния хранителен режим млечните продукти, споделят, че тяхната кожа бързо се е разхубавила. Ако е всеобщо известен факта, че точно млечните продукти влошават акнето, то малко хора знаят, че отново млечните продукти могат да предизвикат неговата поява.
Според диетолог Мария Бела, съществува директна връзка между консумацията на млечни продукти и появата на акне, обриви или преждевременно остаряване на кожата.

3. Захар
Разбира се, консумацията на захар, под каквато и да е форма, трябва да бъде сведена до минимум ако искаме да сме здрави и стройни. Но се оказва, че захарта е изключително вредна по всички възможни начини и за кожата. Захарта не само че „допринася“ за запушване на порите, но също така причинява различни възпаления и предизвиква преждевременно остаряване, белене и съсухряне.

Тук трябва да се подчертае, че всички храни богати на нездравословни глюциди са вредни за кожата. Такива храни са: белият ориз, белият хляб, макароните… За предпочитане е да бъдат заместени от пълнозърнестите им варианти.

4. Сол
Солта, консумирана в големи количества, е направо разрушителна за здравето и красотата на кожата. Тя спомага за запушване на порите и активно обезводнява организма, като по този начин допринася за по-бързото появяване на бръчки, сухота и белене на кожата. И като за капак – солта влошава акнето и може да предизвика възпаления навсякъде по тялото.

5. Брашно
Храните с висок гликемичен индекс (пр. бял хляб, тестени изделия…) се превръщат в захар. По този начин те причиняват същите нежелани ефекти на кожата. Консумирайки тестени изделия се увеличава риска от възпаления, стареене и изсушаване/белене на кожата.

За щастие се предлагат пълнозърнести „версии“ на тези продукти, които са много по-добри не само за красотата на кожата, но и за цялостното здраве на организма.

Полезни храни за красива кожа
След като изброихме 5тте основни храни – неприятели на нашата кожа, нека споменем и няколко храни-приятели:
домати: предотвратяват слънчевото изгаряне и противодействат срещу уврежданията, причинени от УВ лъчи
черен шоколад: прави кожата по-гладка и придава сияен тен
сурови ядки: подобряват еластичността на кожата и стимулират производството на колаген
боровинки: забавят появата на бръчки, подмладяват и разкрасяват аспекта на кожата

Към тях можем да добавим спанак, зеле, овесено брашно, соя, киви, сурови слънчогледови и тиквени семки, зелен чай и др.

Ако страдате от акне или други кожни проблеми, в богатия асортимент на компания НСП съществуват естествени продукти, които ще Ви помогнат да се справите веднъж за винаги с проблема, който ви мъчи. Обърнете се към нас за лична програма!