Цвета на менструалната кръв казва много за здравето на жената

menstrualnata-krav-zdrave-na-jenata

Принципно жените не тръпнат в очакване на онези специални дни в месеца, през които трябва да се съобразяват как се обличат, какво правят и къде ходят. Като се прибави към това и така характерните болки, умора или раздразнимост, то този ежемесечен „женски“ период се превръща в малък ад.

Но ако пред- и пост- менструалните синдроми, както и всякакви други косвени и преки следствия от женския цикъл са били и остават предмет на обширни дискусии, то малко жени знаят, че цвета на менструалната кръв представлява верен индикатор относно здравното състояние на целия организъм.

cveta-menstrualna-krav-pokazva-jensko-ginekologichno-zdrave

Розово към червено

1-cveta-na-menstrualnata-krav-jensko-zdrave

Розовата или светлочервената кръв обикновено обозначава началото на цикъла. Но ако се появи преждевременно без връзка със започваща менструация, то тя е знак за вътрешно нараняване, някаква венерическа болест или пък сериозен хормонален проблем. Ако розовата кръв се появи в началото на цикъла и не спре през продължителността му, тя може също така е знак за бременност. Често заради нея, жените не разбират веднага, че чакат дете.

Ярко червено

2-jensko-zdrave-menstruacia-cviat-na-kravta

Ако кръвта по време на цикъла е ярко червена, тогава всичко е ОК. След около 5-6 дни всичко би трябвало да приключи. В противен случай, ви съветваме да се обърнете към специалист. Твърде ярко червена кръв е знак за ниско ниво на естроген в организма, което може да е следствие от строга диета или прекомерна консумация на алкохол.

Тъмно червено

3-jensko-zdrave-spored-menstrualnata-krav

В най-силния ден, кръвта потъмнява. Това е в реда на нещата и се счита за напълно нормално. Въпреки това, ако кървенето продължи твърде дълго и е все така тъмно червено, това може да е признак за лейомиом на матката. Но може просто да индикира високо ниво на естроген в женското тяло.

Червено-оранжево

4-zdrave-na-jenata-spored-cveta-na-menzis

В този случай жълтеникава секреция се е смесила с кръвта от маточната лигавица. Този цвят на кръвта не е нормален и показва вероятна вагинална инфекция, особено ако е придружено с неприятна миризма. Потърсете спешно компетентна помощ.

Тъмно кафяво

5-menstrualna-krav-pokazva-jenskoto-zdrave

Много жени се тревожат когато забележат такава тъмна кръв по време на техния менструален цикъл. Тук няма нищо тревожно. Това е често срещано явление, което показва, че кръвта е „стара“ и отдавна е напуснала кръвообращението.

Сивкаво

6-cveta-na-menzis-krav-ginekologichno-zdrave-jeni

Това е единственият цвят, който със сигурност показва сериозен здравословен проблем. Възможностите са многобройни и разнообразни: от сериозна инфекция до спонтанен аборт. Ако забележите, че по време на цикъл губите кръв със сивкав оттенък или цвят, незабавно се обърнете към вашия гинеколог.