10-тте най-вредни хранителни комбинации

10-вредни-хранителни-комбинации

Всички знаем, че съществуват полезни и вредни храни, но само малцина умеят да съчетават най-полезните елементи по такъв начин, че да извличат максимална полза от тях.За тази цел, трябва да знаем, че има няколко вредни съчетания, които превръщат дори и най-здравословните храни във вредни.

Комбинация: пресни плодове + храна
Важно правило: плодовете се консумират сами. Те се преработват много бързо от стомаха и носят огромни ползи за здравето на нашия организъм.
Но ако консумираме пресни плодове несамостоятелно или непосредствено след хранене, то те дразнят стомаха. Това може да доведе до проблеми като разяждане стените на стомаха или проблеми с други органи от храносмилателната система.

Комбинация: нишесте + месо
О, да! Всички обичаме вкусните гозби с картофи и месо, но истината е, че такова съчетание е много вредно за нашето здраве просто защото картофите се разграждат по един начин, а месото – по друг.
За да се усвои богатия на нишесте картоф (въглехидрат) трябва алкална среда, а за белтъченото месо – киселинна. Простичко казано, протеините се разлагат в стомаха, а въглехидратите гният.
Това обяснява защо след обяд с месо и картофи, може да почувствате умора, колики, подут корем и даже лошо настроение.
Най-добре е месото да се приготвя със зеленчуци, които не съдържат нишесте като домати, зеле, целина, броколи…

Комбинация: плодове + кис. мляко
Свикнали сме да купуваме кисели млекца с късчета плодове в тях. Марките ни ги продават с идеята, че ползата е двойна: калций от млечния продукт и витамини от плода.
Истината е доста по-различна обаче. Киселото мляко съдържа бактерии, които не реагират позитивно на фруктозата. В резултат на такова „стълкновение“ може да се образуват токсични вещества – а оттам и да се увеличи уязвимостта на нашия организъм към алергични реакции и простудни заболявания.

Комбинация: зелен чай + прясно мляко
Тази комбинация не само че не е полезна, но може да се окаже крайно вредна за здравето. Прясното мляко свежда полезните свойства на зеления чай почти до нула. А белтъкът, който се съдържа в него усложнява усвояването на зеления чай в организма.
Най-добрата съчетание е зелен чай с лимон.

Комбинация: десерт + вино
Не съветваме да консумирате вино със сладки храни.
Алкохолът рязко стимулира производството на инсулин от задстомашната жлеза. А ако към виното се прибавят бонбони, торти и други десерти, те се превръщат в тлъстини.
Най-доброто съчетание в този случай е вино със сирене или с какъвто и да е друг продукт с нисък гликемичен индекс.

Комбинация: извара + конфитюр
Въпреки че изварата е много полезна, не всички харесваме нейния вкус. За да я направим по-приятна за консумиране често прибавяме някакво сладко или конфитюр.
От такава комбинация обаче в нашето тяло настъпват биохимични процеси, които водят до доста неприятни последствия – трудно храносмилане, подуване на корема, тежест и отпадналост.

Комбинация: мед + гореща напитка
По време на зимно-есенния период често пием чай с мед – приятно и полезно едновременно.
Оказва се, че и това не е точно така. Ако медът се слага в гореща напитка над 40°, то той губи всички свои полезни свойства. Нещо повече – в този случай медът се превръща в наш неприятел. Под въздействието на топлината в него се образуват токсични вещества.
По-добрият вариант е топлата напитка да се пие заедно с филия или бисквита, намазана с мед.

Комбинация: тестени изделия + кафе
Това е често срещана закуска и не само сутрешна. С намазана филия или тестена закуска и чаша кафе започват своя ден много хора. Много са и тези, които правят кратки почивки по време на работа за бързо кафе и кроасан.
Тази широкоразпространена комбинация не е вредна за нашия организъм, но от нея няма и особена полза.
Хубаво е да знаем, че кафето не позволява да се усвоят хранителните вещества, които се съдържат в тестото.

Комбинация: газирана напитка + сладолед
Кой не е сядал в заведение или не се е черпил през лятото с любимата мелба и студена кока-кола? Децата също обожават сладолед и газираните напитки – заедно и отделно.
За съжаление това хранително съчетание ще „задръсти“ стомаха часове наред, предизвиквайки подуване и тежест.
Най-добре е след сладолед да се пие вода или чай, а газираните напитки да бъдат максимално ограничени.

Комбинация: каша + захар
Попара с масло и захар или сладки макарони за закуска са сред любимите ястия на много от нас. Но това съчетание е пагубно за кръвната захар. Скорбялата, съдържаща се в тестото се разгражда до прости захари. Няма нужда към нея да добавяме допълнително захар тъй като това силно ще затормози работата на задстомашната жлеза, което пък от своя страна ще доведе до цялостни негативни последици за целия организъм.

В заключение можем да кажем, че правилното съчетание на хранителните продукти гарантира жизненост и добро настроение!

Йогите казват, че нашето здраве зависи на 80% от здравето на нашата храносмилателна система. Ако тя не работи добре, никоя друга система в нашето тяло не функционира правилно.

Как можем да разберем дали имаме проблеми с храносмилането?

Наблюдавайте как се чувствате след като сте обядвали. Ако усещате прилив на енергия, то това е знак, че стомашно-чревният тракт усвоява правилно хранителните вещества. Но ако ви обзема летаргия и ви се спи – то това е сигурен признак, че имате проблеми с храносмилането.

Nature’s Sunshine Products се е погрижила този деликатен и важен процес да бъде нормализиран лесно като е разработила мощни естествени продукти за здравето и правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Сред „природно слънчевите продукти“ на компанията за здравето на стомаха фигурират Люцерна, Сок от Алое вера, Течен хлорофил, Чесън, Локло, Моринда, Маслинови листа, Омега-3, Котешки нокът, Каскара Саграда, Нейчър Лакс и други.

На почетно място сред тях се намира един много специален „природно слънчев продукт“:

Бифидофилус Флора Форс – жива флора, която се съхранява в хладилника. Този продукт е истинско съкровище – източник на бифидобактерии и лактобацили, той подобрява храносмилателните процеси, повишава усвояването на хранителните вещества, стимулира синтеза на протеини, като подсилва устойчивостта на организма срещу вирусни и бактерийни зарази.

bifidus-flora-force-nsp