Лесни навици за здравословно хранене

1-lesni-navika-za-zdravoslovno-hranene-nsp

Бихте искали да се храните здравословно? Бихте искали да свалите няколко кила, да почувствате една приятна лекота и не знаете откъде да започнете? Запознайте се с 10 простички и лесни промени във всекидневното отношение към храната, които ще изменят вашия живот към по-добро.

1. Не яжте ако не усещате глад

zdravoslovno-hranene-lesno-higiena-na-jivot-1

В страните със западна култура, свръх консумацията е поставена на пиедестал. Отвсякъде ни дебнат най-различни вкусотии до такава степен, че повечето хора от нас сме забравили да се вслушваме в нашето тяло. Разграничете апетита от глада. Вслушайте се в сигналите, които ви изпраща вашият организъм и ако не усещате глад, мислете за нещо друго или изпийте един билков чай.

2. Яжте един пресен зеленчук или плод на всяко хранене

2-lesni-pravila-zdravoslovno-hranene-2

Навик, който лесно може да се придобие. Пресният зеленчук/плод не само ще освежи вкуса на ястието, но ще подобри храносмилателния процес. За да извлечете максимум полза от този хранителен навик, постарайте се да консумирате характерните за сезона плодове и зеленчуци.

3. Обикнете тлъстата риба

Salmon fillet with fresh healthy herbs,vegetables, oil and spices

Тя е изключително полезна за мозъчната дейност и за поддържане общото здраве на целия организъм. Два пъти в седмицата консумирайте тлъста риба вместо месо. А последното не е задължително да бъде част от всекидневния хранителен режим. Месото може успешно да бъде заместено с бобови растения, риба, яйца, соя, гъби…

4. Открийте нови кулинарни хоризонти

nsp-blog-nature-sunshine-bulgaria-zdravoslovno-hranene-4

Ако ядете всеки ден едно и също заради това, че е полезно за вашето здраве, скоро ще ви омръзне и ще залитнете към вредните „лакомства“. Опитайте екзотични блюда, информирайте се за някаква нова тенденция или пък пробвайте нова, интересна рецепта у вас. Не забравяйте, че булгурът, лещата, киноато също са много полезни за здравето.

5. Подсилете ястията с подправки

lesni-navici-zdravoslovno-hranene-nsp-5

Правилно дозирани, подправките са чудесен способ за овкусяване на храната. А техните безбройните ползи за здравето, правят присъствието им в кухнята задължително.

6. Мото: дъвчете бавно!

saveti-pravila-lesno-zdravoslovno-hranene-jivot

Дори и да бързате, трябва да отделяте достатъчно време за да предъвквате добре храната. По този начин ще усетите по-добре вкуса й, а също така ще помогнете на храносмилателната система на вашия организъм по-лесно да усвои хранителните вещества, които му предоставяте. Внимателното предъвкване води до по-бързо чувство на ситост и следователно по-малко погълнато количество храна. Идеално за тези, които желаят да запазят стройна фигура.

7. Не си забранявайте определени продукти

pravila-lesni-zdravoslovno-hranene

Не се ограничавайте само със салати, супи и манджи. Ще ви писне бързо, ще си вземете нещо прекалено сладко или прекалено мазно и след това ще се чувствате виновни. Яжте това, което ви се яде, но се стремете към по-малки порцийки.

8. Хляб може, но не какъвто и да е

zdravoslovno-hranene-dieta-lesni-navici-8

Тук с предимство пред белия трябва да бъде пълнозърнестия хляб. Той е по-богат на хранителни вещества и фибри, които улесняват храносмилането.

9. Разнообразявайте олиото

osnovni-lesni-pravila-zdrave-hranene-9

Дори и да сте 100%-ов фен на зехтина, включете във вашия хранителен режим и друг тип олио – всяко олио по своему помага на нашия организъм да бъде здрав.

10. Ограничете промишлените храни и полуфабрикатите

hrani-se-zdravoslovno-pravila-10

Изключително богати на сол, захар и мазнини, този тип храни нямат почти никаква хранителна стойност. Плюс това, те се оказват пагубни за нашата фигура. Нека консумирането на такава храна бъде изключение. Ако работите в офис и нямате възможност в обедната почивка да се храните здравословно, по-добре си носете нещо за хапване от вкъщи.