Йодът: новия спасител на човечеството?

vajnostta-na-ioda-za-decata

Световнопризнати учени, чрез своите трудове, разкриват сериозен проблем относно умственото развитие на населението. Проблем, чиято сериозност не бива да бъде подцeнявана и който, ако не бъде разрешен, ще се отрази пагубно на цялата човешка цивилизация…

1. Едуард Дотън за постоянния спад в коефициента на интелигентност

Едуард Дотън e британски учен, запален изследовател на еволюцията на човешкия интелект. Изучавайки данни от 50-тте години до сега, предоставени от скандинавските армии, той твърди, че се забелязва плавно покачване  на интелектуалното ниво на новобранците до началото на 90-тте години. След което, всяка година коефициентът неизбежно пада.
Северните държави не са изключение. За съжаление същата тенденция се наблюдава във всички западни страни. Едуард Дотън обобщава: „Разглеждайки статистики от различните държави, фактите сочат, че ние ставаме все по-глупави, като се очертава този процес да продължи. Това е сериозна заплаха за развитието на нашата цивилизация.“

2. Барбара Демексис за диагностицираните аутисти или хиперактивни деца

Всъщност Едуард Дотън далеч не е единственият учен, който изследва масовото оглупяване на населението.
Във Френския Национален Научен Институт, Барбара Демексис, ендокринолог, също е сериозно загрижена относно умственото развитие на съвременните деца. Тя отива още по-далеч добавяйки към занижения коефициент на интелигентност и други често срещани проблеми при децата като хиперактивност, слаба концентрация и аутизъм.

Относно аутистите, данните са повече от алармиращи. Само в щата Калифорния, между 1990 г и 2001 г. броят на диагностицираните деца-аутисти е скочил с над 600%. Тази цифра звучи нереално, но е вече установен факт, че всяко 69-то американско дете, страда от аутизъм. За съжаление броят на децата-аутисти в САЩ, е в константно увеличение.
Все пак е интересно да се разбере дали съществува зависимост между аутизма и глобалното занижаване на умствените възможности на населението?
Барбара Демексис споделя: „Когато преглеждам всички тези данни, недвусмислено показващи постепенния, но сигурен спад в когнитивните умения на децата, първото нещо, което ми идва на ум е, че всичко това се дължи на доста сериозни проблеми с щитовидната жлеза.“

kreteni-19-vekНо защо именно щитовидната жлеза?

За да отговорим на този въпрос трябва да си спомним за едно често-срещано в миналото заболяване, наречено „кретенизъм“.
В XIX век, така наречените кретени, са се отличавали с нисък ръст, забавено физическо и умствено развитие и хиперразвита щитовидна жлеза.
В такъв случай, възможно ли е забавеното умствено развитие да е резултат от неправомерно функциониране на щитовидната жлеза?

3. Д-р Питър Фароа за значимостта на йода

На този въпрос ще даде отговор един британски лекар – Питър Фароа.
През 1966 г., д-р Фароа пристига в Папуазия – Нова Гвинея.
Като главен лекар, той е отговорен за здравето на население от 350 000 души. Изследвайки отдалечените кътчета на Папуазия, доктор Фароа открива етнос в покрайнините на Джими вали, където всяко седмо дете страда от кретенизъм. Понеже повечето от тези деца се характеризират с подута шия заради уголемяване на щитовидната жлеза, доктор Фароа развива теория, според която причината може да се крие в хроничния недостиг на йод.

peter-faroa-papouasia

За да я докаже, докторът започва уникален по своя род експеримент с 16000 пациента, разделение на две групи.

Първата група, получава инжекции с йод, а втората – с вода.
Само година по-късно, резултатите са налице: броят на подутите щитовидни жлези драстично намалял. Но по-интересен е резултатът при новородените деца. В групата на инжектираните с вода били родени 26 бебета – кретени, докато в групата, получила йод – само 6.

Следователно йодът играе решаваща роля за предотвратяване на кретенизма, но трябва да бъде администриран в първите седмици на бременността.

При йодна недостатъчност, щитовидната жлеза не е в състояние да произвежда характерните за нея, хормони, така нужни за правилното мозъчно развитие на бебето.

lipsa-na--iod-evropaСпоред Световната здравна организация, 44% от европейците страдат, в малка или голяма степен, от недостиг на йод.

Ако в наше време кретенизмът е преборен и даже забравен, то се оказва, че освен за умственото развитие, йодът е определящ и за поведението на децата.

4. Доктор Ф. Вермиглио за важността на йода по време на бременността

Сицилианският лекар Франческо Вермиглио, след тестване и мониторинг на над 700 бременни жени, стига до извода, че липсата на йод по време на бременността води до така широко разпространените в наше време проблеми при децата като хиперактивност и липса на концентрация. Но доктор Вермиглио не спира до тук.

Според резултатите от негови изследвания, съществува голяма разлика в интелектуалното ниво на деца, родени от майки, страдащи от недостиг на йод и деца, родени от майки, получавали достатъчно йод по време на бременността. Изводът е очевиден: йодът има тясна връзка с умствените възможности на детето.
По негова инициатива е лансирана специална информационна кампания в Сицилия за важността на консумацията на йодирана сол и хранителни добавки с високо съдържание на йод. Благодарение на тази кампания, в Сицилия, броят на бавноразвиващите се, в лека или тежка форма, деца от 1970 г. до сега, рязко спаднал.

В крайна сметка, се оказва, че приемът на йод трябва да се превърне в масова мярка за защита на общественото здраве.

Според д-р Барбара Демексис точно йодът се грижи за безпроблемното функциониране на щитовидната жлеза. Отново йодът е елемента, който успява да предпази щитовидната жлеза от всекидневните опустошителни набези на ендокринните нарушители.
Учените тепърва започват да изследват свойствата на този невероятен елемент. Тепърва предстои да се разкрие важността на йода за умственото развитие на нашите деца, а от там и за човешката еволюция. Може би ключът за елиминирането на слабата концентрация, хиперактивността, занижените умствени способности и аутизма се крие именно в йода. Дали е така, бъдещето ще покаже.

Източник: филмa Demain tous crétins ?, излъчен по френско-немската културна телевизия – arte.tv

Компания NSP предлага природен йод в капсули, извлечен от кафяви водорасли. Добавката е екологично чиста и е подходяща както за възрастни, така и за деца.

Прочетете повече тук: Kelp от НСП
Разгледайте програмата на НСП „Щастливо дете“

dobavka-iod-kafiavi-vodorasli-kelp-nsp