Как лесно да изчистим от пестициди плодовете и зеленчуците

izmivane-ot-pesticidi-plodovete

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците, които консумираме, се третират с пестициди. За съжаление плакненето и сушенето не помагат за премахването на остатъците от тези, така вредни за нашето здраве, химикали. А ако белим плодовете и зеленчуците, те губят съществена част от тяхната хранителна стойност.

 

Неотдавнашно проучване, направено от изследователите от Масачузетския университет (САЩ), показа, че измиването на плодовете и зеленчуците със сода бикарбонат успява да премахне от 80% до 95% от пестицидите.

За кои плодове и зеленчуци се отнася?

Това важи най-вече за тези плодове и зеленчуци, които се консумират без да се белят, а също така и за тези, които са в пряк контакт с пестициди като ябълки, круши, грозде, моркови, ягоди, патладжани, тиквички, праскови, салати, чушки, картофи и т.н.

Как става измиването?

Като се приберем от пазара с нашите покупки, потапяме плодовете или зеленчуците в голяма купа със студена вода. Добавяме сода бикарбонат в съотношение 1 гр : 1 литър вода. След 15-тина минути, изплакваме под течаща вода продуктите и ги подсушаваме. Така те са вече готови за ядене, готвене или съхранение в хладилника.

Удивителното в случая е, че сода бикарбонатът успява да премахне голяма част от пестицидните остатъци в плодовете и зеленчуците без да засяга хранителни им качества, които най-често са намират в кората.

Това е едно натурално, лесно и евтино решение, което помага да консумираме чисти продукти и да запазим добро здраве.