Един от най-важните принципи на успеха

princip-na-uspeha-darren-hardy

Дарън Харди – издател на Success magazine споделя:
„В миналото се чувствах неудовлетворен и разочарован, когато започнех ново начинание и виждах как конкуренцията „отскача” напред с бърз и успешен старт. Тогава аз открих една своя черта, която ми даде преднина и възможност да бия почти всеки и във всичко. Тази моя черта е постоянството.

Много хора бързо се палят в преследване на техните цели, изстрелват експлозия от активност, но малцина са тези, които могат да издържат на подобно темпо. За това тази тяхна активност бързо спада и те претърпяват фиаско.

За разлика от тях обаче, хората, които започват пътуването си с по-малко блясък, но с по-голяма отдаденост и целенасоченост, не само че настигат постиженията на техните „бляскави колеги”, но и ги оставят в прахта. Разграничете се от масовката – правете, това, което повечето хора не правят – бъдете постоянни!

Липсата на постоянство е умелият разрушител на мечти. Процесът „спри-тръгни” убива прогреса във всяко едно начинание. Всъщност, непостоянството е една от основните причини хората да не постигат техните цели и да живеят живот на неудовлетвореност и разочарование.

Когато започнете да се измъквате от вашия план за работа и ритъм, замислете се над огромната цена и последствия от непостоянството.

За по-ясно обяснение, нека направим аналогия с ръчната помпа за вода.

Когато водата е, да кажем, 7 метра под земята, до нея достига тръба и вие трябва да помпате с лоста, за да изведете водата над земята и тя да потече през чучура.

● Когато повечето хора започнат ново начинание те хващат лоста и почват да помпат здраво. Те са развълнувани, отдадени и решени да успеят… Те помпат, помпат и помпат и след кратко време, когато не видят вода (резултати), изоставят помпането.

Как се изразява това:
– първите хора, на които са предложили техните продукти, не са купили нищо
– минали са две седмици от както са започнали тяхната нова, здравословна диета и те не са отслабнали с нито един килограм
– не са срещнали интересен човек на първите посетени бизнес събития

Хората очакват незабавни резултати и когато не ги виждат, се отказват и така не дават възможност на успеха да се появи. Ала мъдрите хора продължават да помпат.

● Ако упорстват и продължат да помпат, евентуално няколко капки вода ще се появят. На този етап хората казват: „Леле! Толкова помпане… и за какво? За няколко капчици. Остави!”

След два месеца тренировки във фитнеса, те не изглеждат като модел на Victoria’s Secret и зарязват всичко.

Не са изкарали $10,000 през първите 3 месеца от новото им бизнес начинание, а доста по-малко. Те се отчайват, мислейки си, че плана им никога няма да даде резултати и се отказват. Но мъдрите хора упорстват.

● Ако продължат да помпат обаче, те ще се добият със силна струя вода. Поздравления! Това е така желания успех!

Ето я истинската тайна…

Веднъж потекла водата, вече не се налага да се помпа нито толкова силно, нито толкова бързо. Трябва само да се поддържа налягането стабилно, като се помпа постоянно.

Какво се случва обаче, ако лостът на помпата бъде пуснат? Водата се връща отново в земята, а хората се връщат отново на тяхната изходна точка. Ако се вземе лоста и се започне отново с помпането, ще трябва много енергия за да се стигне до водата. Това е така защото вакума или движещата сила на натрупаните усилия е бил загубен. Единственият начин да се сдобиете отново с вода е като започнете да помпате много усилено както в началото.

Проблемът в живота на доста хора е, че те работят здраво, за да потече водата и когато това стане, излизат в почивка, в следствие на което, трябва да започнат да помпат „като луди”, за да наваксат изгубеното. А да живееш живот с постоянни спадове и пикове е отчайващо.

Примерно повечето търговци започват с 10 телефонни обаждания на ден към потенциални клиенти, постигат някакви малки резултати и следващите няколко седмици, престават да звънят.

Около мен виждам много подобни примери: хора, които си купуват нова книга, записват се в нова програма или семинар и първите няколко седмици или месеца са силно мотивирани. После прекратяват всичко като по този начин се връщат там, от където са започнали.

Постоянството е един от най-важните принципи за постигане на успех.

Не е важно как вие или вашите конкуренти започватe. Много по-важно е как продължавате. Ако сте постоянни, даже бавно (костенурка), в края на краищата вие ще победите и най-талантливите ваши конкуренти (зайци). Постоянството е причината всеки път костенурката да надбягва заека.”

Откъс от книгата на Darren Hardy „The Compound Effect“