10 полезни навика за активиране на метаболизма

10-polezni-navika-za-uskoriavane-na-metabolizma

За да се подобри общия тонус на организма и да се свалят лесно няколко излишни килограма, трябва да се наблюдава как протичат метаболитните процеси в нашето тяло. Последните влияят върху количеството енергия и хранителни вещества, които достигат до клетките. Най-често проблемите с обмяната на веществата се изразяват в излишно или недостатъчно тегло.
Ето десет навика, които ще помогнат за ускоряване на метаболитните процеси във вашето тяло:

 

Будете се рано
Слънчевата светлина е пряко свързана с метаболизма. Сутрешните лъчи регулират настройването на биологичните процеси, влизащи в действие за посрещане активността през деня. Тези процеси се характеризират с по-висока консумация на енергия.

Планирайте вашите хранения
Нашето тяло е умно. Ако всеки ден се храните в определени часове, то ще привикне към този график и ще очаква ядене в съответния момент. Непосредствено преди това, организмът ни ще си позволи лукса да „харчи“ повече енергия знаейки, че скоро ще му бъде доставен материал за още. Но ако всеки ден ядете по различно време, организмът се обърква и вместо да изразходва енергия се старае да се подсигури като я съхранява и натрупва, тъй като не знае кога ще има ново захранване. Хубаво е да се яде на всеки 3-4 часа за да се стимулира разхода на енергия.

Занимавайте се със спорт
Няма значение какъв спорт – бягане, народни танци, плуване, йога… Всякакъв тип движение стимулира метаболизма. Ако искате наистина да ускорите обмяната на веществата, ориентирайте се към силовите упражнения, които подпомагат бързото нарастване на мускулна маса. Мускулите имат нужда от енергия дори и когато са в почивка. Ето защо редовната силова практика дава най-бързи резултати.

Не ограничавайте въглехидратите
Въглехидратите са нужни за да се произвежда серотонин. Също така липсата на въглехидрати може да се отрази негативно на мозъчната дейност и да се окаже стресов фактор за вътрешното равновесие на организма. При премахване на въглехидратите от хранителния режим, наистина се отслабва, но това е защото се губят не мазнини, а течности.

Уверете се, че си набавяте достатъчно желязо
Дефицитът на желязо води до лишаване от кислород на мускулите, от което пък следват съответните здравни проблеми. За да си набавите необходимото желязо яжте повече месо, риба или ябълки. А може да пиете и хранителни добавки като Желязо Хелат или Замброза.

Отървете се от стреса
Повечето проблеми, свързани с обмяната на веществата се дължат на неспособността да се справим със стреса. Когато сме изнервени и под натиск, щитовидната жлеза забавя метаболизма и това води до качването на килограми.

Не яжте между храненията
Честото похапване забавя метаболизма. Принципно енергията, която се получава от храната трае 3 – 4 часа, след което тялото започва да консумира собствените си енергийни резерви като по този начин гори тлъстините. Многобройните малки похапвания пречат на тялото да черпи от своите запаси и така резултатът е качването на няколко допълнителни кила.

Използвайте йодирана сол
Ако страдате от недостиг на йод, то щитовидната жлеза не работи пълноценно и съответно обмяната на веществата е нарушена. Биологично активната добавка Келп, подходяща за деца и възрастни, представлява ценен и концентриран източник на йод.

Яжте природно чисти храни
Химичните съставки и оцветители, месото, натъпкано с най-различни хормони и антибиотици или пък плодовете/ зеленчуците отгледани с много изкуствен тор и пестициди… Никой не иска да яде такава храна, но за съжаление това е тъжната реалност.

Пийте повече вода
Всички знаем, че водата стимулира метаболитните процеси. Ако организмът ви се чувства дехидратиран, той изгаря много малко калории. Плюс това, при липса на вода, черният дроб отчаяно търси начини да си набави липсващата течност и не обръща никакво внимание на изгарянето на мазнините. Ако нямате навика да пиете много вода, опитайте със зелен или билков чай, а също и с така любимият течен хлорофил подходящ за малки и големи, който освен че ще утоли жаждата, ще се погрижи за общото здраве на вашето тяло.