6 симптома, указващи хормонален дисбаланс

6-znaka-hormonalno-ravnovesie

За съжаление хормоните не се балансират сами. Винаги бъдете нащрек за предупредителните знаци, които тялото ви изпраща за да сигнализира, че нещата са „извън пистата“. Ако въпреки строгите диети и упражнения, стрелката на кантара неумолимо се покачва, ако не сте в състояние да определите дали сте тъжни или весели, ако прекарвате безсънни нощи или пък се будите често през нощта, ако констатирате спад в либидото, то най-вероятно страдате от хормонален дисбаланс.

 

Такова състояние е неприятно за вас и се отразява пряко на вашия антураж. Промени в настроението, например, могат да повлияят на начина, по който една жена се отнася към околните. Дали ще е предизвикан от месечния цикъл или от менопаузата, важно да се определи, наличието на хормонален дисбаланс и да се вземат необходимите мерки за нормализиране на това деликатно равновесие.

Ето 6 симптома, които ще ви подскажат, че нещо не е в ред с хормоните във вашия организъм.

  1. Последователно наддаване на тегло

Възможно ли е да следвате строга диета и да правите редовни физически упражнения, но без резултат? Постоянното увеличаване на теглото, въпреки всички усилия, които полагате е знак, че страдате от хормонален дисбаланс.

Вашият метаболизъм диктува колко тегло ще загубите и когато вашите хормони са извън равновесие, той забавя способността на тялото да гори калории като от това произтича трудността да се оттървете от излишните килограми. Складирането на мазнини обикновено се случва най-вече в средната част на тялото, което прави по-трудно прибирането на корема.

Това може да се дължи и на факта, че тялото ви се опитва да задържи хормоните естроген и кортизол.

  1. Желание да ядете повече

Когато страдате от хормонален дисбаланс, като изключим постоянното наддаване на тегло, също така е налице и един трудно утолим апетит към дадени храни (най-често сладки). Дори ако току-що сте се нахранили, има вероятност след кратко време да изпитате неустоимо желание да похапнете още нещо.

Този чест апетит се обяснява с прекомерните количества на един хормон, наречен грелин, чиято роля е пряко свързана с регулирането на чувството за глад.

  1. Липса на сексуално желание

Сексът е част от пълноценния живот на всеки възрастен човек, но когато страдате от хормонален дисбаланс, ще забележите, че не изпитвате ама никакво желание за ласки с вашия партньор. Независимо от стимулациите, на вас просто не ви е до това и намирате секса за досаден.

Такова поведение може да бъде обяснено с анормални нива на естроген, тестостерон и кортизол. Това са трите директни отговорници за състоянието на либидото. Ако не са балансирани от щитовидната жлеза, те могат да доведат до вагинална сухота, което прави половия акт много неприятен, дори болезнен.

  1. Промени в настроението

Повод за съмнение относно хормоналните нива в организма са честите и необясними промени в настроението. В един момент сте щастливи след това изведнъж сте тъжни. Сърдите се за най-малките неща и често сте раздразнителни. Такова поведение изглежда непредсказуемо и нелогично в очите на околните и може да накара някои хора да Ви избягват, което пък от своя страна не бива да става причина за появата на депресивни чувства.

Макар че такива промени в настроението могат да са естествен резултат от месечния цикъл, жените с балансирани хормони няма да бъдат толкова подвластни на екстремни емоционални върхове и спадове. Промените в настроението достигат своя пик, ако вече сте на прага на менопаузата.

Тук главният виновник е прогестеронът – хормонът на щастието. Нивата на прогестерон падат по-бързо от тези на естрогена, което води до началото на критическата възраст.

  1. Безсъние

Събуждате ли се по няколко пъти през нощта, най-често между 2 и 4 часа? Това е още един признак, свързан с критическата възраст.

Ниски нива на прогестерон и естроген за сметка на завишено ниво на кортизола имат пряко въздействие върху качеството на съня. Също така, те могат да предизвикат и много неприятни нощни изпотявания. Излишно е да се споменава значението на качествения сън за здравето на целия организъм.

  1. Умора

Още един признак за хормонално неравновесие е хроничната умора. Дори когато знаете, че не сте правили кой знае какво през деня, ви се иска да си полегнете или да подремнете за малко.

Това състояние е предизвикано от кортизола – хормон, който е отговорен и за нивата на изпитван стрес. Стресът е способен да увеличи нивата на кортизол и по този начин да ви накара да се чувствате уморени през цялото време. Това също може да е резултат от липсата на сън, която също е сред признаците за хормонални колебания.

Източник: Jiveda