Хлорофилът – зеленото съкровище от природата

течен-хлорофил-нсп-българия-добавки

Хлорофилът представлява зеления пигмент в растенията, който в началото се е използвал най-вече за третирането на кожни наранявания и който с течение на годините малко по малко разкрива своите многобройни приложения. Още от древни времена, лечителите са познавали и използвали хлорофила за лечение на различни болести, ала едва през последните години, редица медицински и научни центрове от различни държави установяват, че хлорофилът действа много благоприятно срещу инфекциозни и даже ракови заболявания. От други изследвания пък, става ясно, че пак хлорофилът подобрява общото състояние на устната кухина и освежава дъха.

В началото на ХХ век, учените откриват, че химичната структура на хлорофила много наподобява структурата на хемоглобина – основният дихателен пигмент на кръвните клетки в човешкия организъм. Молекулата на хемоглобина и тази на хлорофила се различават само по едно: при хлорофила, протеините се „прикрепят“ към атом магнезий, а в хемоглобина – към атом желязо.

формула-хемоглобин-хлорофил

Хлорофилът носи названието „зелена кръв“. Той е наричан още и „природното зелено чудо“ тъй като при фотосинтеза, въглеродният диоксид се абсорбира от въздуха, а слънчевата енергия се превръща в химически връзки, вледствие на което, се отделя кислород.

Клиничната употреба на хлорофила започва през 1940 г. чрез серия тестове. Резултатите показват, че при употреба на хлорофил, процесите на регенерация на тъканите се ускоряват значително. За съжаление на времето, антибиотиците се радвали на безапелационно предпочитание сред лекарите.

За сметка на това пък се появява засилен интерес към хлорофила от страна на зъболекарите, които в продължение на две десетилетия проучват детайлно неговите свойства за поддържане здравето на зъбите и устата.

Д-р Робърт Нара съставя програма за профилактика на кариес чрез употреба на специално изработена паста за зъби с хлорофил.  Неговото становище е, че след като хлорофила участва активно във фотосинтезата, той има пряка връзка с производството на кислород, който пък се явява силен антибактериален агент. В последствие се доказва, че хлорофилът е особено ефикасен срещу бактериите, предизвикващи кариес.

Постепенно учените започват да се интересуват от хлорофила и за перорално приложение. Благодарение на своите силните антибактериални свойства, течният хлорофил може да се употребява като напитка в случай на настинка, хронични кожни язви, остър синузит и даже в случай на ерозия шийката на матката.

През 1979 г. в Тексас, са били проведени ред изследвания върху мишки, страдащи от рак на дебелото черво. След като мишките са приемали редовно хлорофил, туморите са спрели да се растат. Това доказва за пореден път, че редовната консумация на плодове и зеленчуци намаля риска от появата на рак, особено на червата.

Много растения и зеленчуци притежават естествени антикарциногенни свойства. За съжаление, по време на топлинната обработка, тези полезни техни свойства изчезват.

Доктор Чиу Нан Лай от болницата „Андерсън“, твърди, че хлорофилът е един от най-върлите врагове на рака. Всички растения и зеленчуци, които са богати на хлорофил притежават също така силни антимутагенни свойства. Тук се посочват зеленчуци, които намират широка употреба в нашата кухня като брюкселското зеле, спанака, люцерната, спирулина, броколите, листата от цвекло, пшеницата, ечемичните кълнове и др.

techen-hlorofil-nsp-bulgaria-bg-hlorofil-prirodenПрез 1950 година, един друг учен-лекар Говард Уесткот, прави специална презентация, в която посочва, че при редовен прием на хлорофил, изчезва неприятната телесна миризма и лошия дъх. Според неговите изследвания, достатъчни са 100 мл хлорофил сутрин на гладно за да се получи този резултат. Даже след пушене, ядене на чесън или лук, благодарение на хлорофила, свежия дъж се запазва. Хлорофилът премахва неприятните миризми и при пациенти с уринарна инконтиненция, както и при жените по време на месечния цикъл.

Хлорофилът упражнява стимулиращо и благоприятно действие върху различни органи и системи – дихателна, уринарна, сърдечно-съдова, стомашно-чревна. Освен това, той активира кръвообразуването, а при младите майки – лактацията. Ако наблюдаваме животните, в това число месоядните, ще забележим, че те много често прибягват до ядене на прясна трева.

Течният хлорофил на компания НСП се произвежда от биологично чиста люцерна. Въпреки че в много страни люцерната се употребява за храна на животни, тя се явява най-богатия източник на хлорофил. От нейните листа се извлича сок, който се обработва според специална технология. А от този обработен сок се произвеждат БАД-ове или течен хлорофил. Двата продукта са еднакво ефикасни, но за разлика от капсулите, течният сок, се абсорбира по-лесно от организма и неговият ефект се усеща по-бързо.

Хлорофилът е един неоценим дар от природата и трябва да бъде считан като верен съюзник на нашето тяло във всекидневната му борба да остане здраво. Няколко лъжички течен хлорофил, разреден във вода или натурален сок, носят неоценима помощ на нашия организъм. Този естествен продукт с приятен, освежаващ вкус, може да се използва безопасно от всички, без ограничение на възрастта.

Прочетете повече за Течният Хлорофил на компания или капсулите с екстракт от Люцерна на НСП!