Хранене и диета според различния тип телосложение

morfologia-spored-sheldon
Сред най-различните видове класификации на човешката морфология, често се среща системата на Уилям Шелдън. Според нея, съществуват три вида телосложения: ектоморфни, ендоморфни и мезоморфни. В повечето от нас, преобладават комбинации от два или от трите вида. Но у някои хора ясно се разграничава един от трите типа.

Ако познаваме нашия тип телосложение, ще ни е по-лесно да изберем подходящите храни и начин на живот за да достигнем идеалното тегло и тяло.

Как да определим своя тип телосложение?
Най-простият начин е чрез измерване обиколката на китката на ръката. Ако тя е между 15 – 17,5 см, вие сте с преобладаващ ектоморфен профил. Ако е 17,5 – 20 см се причислявате към мезоморфения тип, а ако е над 20 см – имате ендоморфно телосложение. Типът морфология може да се определи и чрез измерване на глезена, чиито периметър е средно с 5-6 см по-голям от този на ръката.

Ектоморф

ektomorf-otslabvane-dietaКакво е необходимо: Да се придобие мускулна маса и оформи красив релеф.
Каква тренировка: тренира се през ден 1-2 групи мускули като загрявката е задължителна.
Какво хранене: Трябва да се консумират 8 гр въглехидрати, 4,3 гр протеини и 1 г мазнини за 1 кг тегло. Храненията могат да бъдат средно 6 на брой със средно големи порции. Диетата трябва да включва ориз, овесено брашно, макаронени изделия, боб, зеленчуци, нискомаслени сортове месо и риба, млечни продукти със средно сърържание на мазнини. Сладкишите са изключени.

Мезоморф

mezomorf-morfologia-teloslojenieКакво е необходимо: Изгаряне на излишните мазнини, повишаване на издръжливостта и поддържане на форма.
Каква тренировка: Упражненията, натоварването, продължителността и честотата на повторенията трябва да се сменят постоянно,
Какво хранене: 6 гр въглехидрати, 4 гр протеини и 1,2 гр мазнини за 1 кг тегло. За препоръчване са храни като месото, рибата, боба, протеиновите шейкове. Сладките и тестени изделия трябва да се изключат.

Ендоморф

endomorf-teloslojenie-morfologiaКакво е необходимо: ускорение на обмена на веществата, изгаряне на излишната мазнина, оформяне на релеф.
Каква тренировка: Със средно тежки уреди, се изпълняват най-вече аеробни упражнения. Тренировката може да бъде дълга за да се стимулира метаболизма.
Какво хранене: 2,5 гр въглехидрати, 3,5 гр протеини и 1,3 гр мазнини за 1 кг тегло. Храненията трябва да бъдат 4-5 на ден с малки порции, като се наблюдава стриктно приема на калории, а тлъстите храни се ограничават. Диетата трябва да включва: нетлъсти риби, пилешко месо без кожата, белтък на яйце. Плодове и въглехидрати трябва да се консумират през първата половина на деня.

В заключение можем да кажем, че независимо от типа морфология, който имаме, всеки може да отслабне, да се радва на красива фигура и подобрено самочувствие стига да положи известни усилия.

А ако е много трудно и резултатите не идват, NSP има специална програма за отслабване, която включва пречистване на организма, уравновесяване на хормоналния баланс и загуба на излишните килограми. Свържете се с нас за по-подробна информация.