Домашен лекар: защо трябва да спим с чорапи

zashto-da-spim-s-chorapi-zdrav-san
В наше време проблеми със съня имат все повече и повече хора. Безсънната група е разнородна и се състои от пенсионери, млади и не толкова млади кадри, работници, ученици и прочие. През целия ден се сблъскваме с основния фактор причиняващ безсънието: стреса! Дали ще е в работата – училището или вечерно време пред телевизионните новини, стресът е постоянния спътник в нашето ежедневие. Друга причина, която разваля здравия сън са светещите екрани на смартфоните и компютрите.

 

За да се преборим с безсъницата и да позволим на нашето тяло да отпочине както подобава през нощта, има едно много просто средство, което всички имаме в нашите чекмеджета – чорапите.

Кой би подозирал, че да се спи с чорапи допринася за дълбок и отпочиващ сън?

Според изследвания, публикувани в научното списания Journal of Science, тези, които лягат да спят с чорапи записвали средно 15 мин. по-бързо от босите. Техният сън бил по-дълбок и по-рядко се събуждали през нощта.

Учените обясняват, че ако стъпалата ни са топли, кръвоносните съдове се разширяват и изпращат по-бързо сигнал до мозъка да включи режим „сън“. Процесът е същия и при заспиване без чорапи, с тази разлика, че сигналът се подава доста по-късно.

Един приятен бонус – чорапите увеличават вероятността за изпитване на оргазъм при жените по силата на същия принцип за разширяване на кръвоносните съдове.
Спането с чорапи се оказва едно от многото нови научни открития, което може масово да се наложи с течение на времето.

При безсъние и стрес, NSP може да помогне със следните натурални добавки: Лецитин, Супер Комплекс, 5 HTP Power