Биологичният часовник на нашето тяло според китайската традиционна медицина

medecine-chinoise
Хилядолетна наука

Векове назад китайската традиционна медицина е открила, че човешкото тяло функционира в съответствие с вътрешен часовник, наречен „часовник на органите“. В него енергийните меридиани играят важна роля тъй като те са свързани със съответните органи. Този процес се нарича „циркаден ритъм“.

Според циркадния ритъм 24-тте часа в денонощието са разделени на 12 двучасови интервали, през които се движи ЧИ (жизнената енергия) като така преминава през определени органи. По време на сън, Чи е се оттегля навътре и се грижи за оптималното възстановяване на организма.

Всичко това приключва между 01:00 и 03:00 часа, когато черният дроб пречиства кръвта и изпълнява безброй други дейности за да подготви движението на ЧИ навън.

12-тте часа, които следват чернодробния интервал т.е. от 03:00 до 15:00 часа, са тясно свързани с органите за всекидневно действие, които участват в процеса на храносмилане и изхождане. Тези органи са: белите дробове, дебелото черво, стомаха, далака, панкреаса, сърцето и тънкото черво.

След 15:00 ч, енергийният поток ЧИ се измества отново към вътрешността за да поддържа вътрешните органи, свързани с възстановяване на нашето тяло. Основната цел е пречистване, филтриране и придвижване на течностите. Органите действащи през този период са: перикарда, меридианът на тройния нагревател, пикочния мехур, бъбреците, жлъчката и черния дроб.

Модерното нездравословно ежедневие

Как този биологичен часовник засяга нашия живот? Преди всичко, трябва да се подчертае, че нашето тяло не е програмирано за съвременните навици на модерното общество. Например: ако ядем късно, храната не се абсорбира добре от тънките черва, тъй като те са в покой, а черният дроб няма да извърши както трябва своята пречиствателна функция.

Също така късно лягане и късно ставане може да предизвикат честа умора през деня дори ако сме спали 10 часа подред.

Този биологичен часовник служи за индикатор показващ, това, което не работи добре в нашия организъм. Примерно ако се будите всеки път в един и същи час или пък изпитвате някакви неприятни симптоми в 15 часа следобед, можете да погледнете на кой орган съответства даденият час и да си направите съответните изводи.

Ако често се будим в 3 часа през нощта, това може да означава, че черният дроб не обработва правилно отпадъците или е възпрепятстван от жлъчни камъни. Възможно е и подсъзнателни, силни емоции да се проявяват на физическо ниво. Имайте предвид, че черният дроб е тясно свързан с чувството на гняв, неудовлетвореност и агресия.

На всеки орган съответства даден часови интервал

Ето подробно описание на всеки двучасов период и съответния за него орган

3:00 – 5:00 БЕЛИ ДРОБОВЕ

Обикновено белите дробове се пречистват между 03:00 и 05:00 часа сутринта. Това обяснява защо понякога кашляме. Ако кашляте сутрин, това значи, че вашият хранителен режим и начин на живот трябва да бъдат променени за да се намали отделянето на слуз и нивата на замърсяване в организма.

5:00 – 7:00 ДЕБЕЛО ЧЕРВО

За добро начало на деня, е добре да се отиде до тоалетната още рано сутрин. Тези часове са идеални за хидратиране на организма, като кофеинът трябва да се избягва. Последният притежава диуретични свойства и отвежда водата от дебелото черво. Сутрин тялото се нуждае от вода за да поддържа пречиствателните процеси и работата на червата.

Ако не се чувствате добре, наблегнете на водата. Голямото количество вода ще се отрази благоприятно на фигурата, ще предпази от появата на запек и ще тонизира целия организъм.

От емоционална гледна точка, в китайската традиционна медицина дебелото черво се свързва с чувството за вина.

7:00 – 9:00 СТОМАХ

В този интервал, потокът от енергия се придвижва през стомаха и стимулира глада. Това е най-доброто време за обилно хранене, тъй като организмът е най-добре подготвен за процеса на храносмилане. Неприятните симптоми в тези часове могат да показват, че стомахът е прекалено „студен“. Една топла напитка, като билков чай например, ще затопли стомаха и ще премахне нежеланите усещания.

9:00 – 11:00 ПАНКРЕАС / ДАЛАК

Далакът се счита за един от най-важните органи в храносмилането. Неговата роля е толкова важна, че при една късна закуска, далакът е този, който ще съдейства за нейното лесно усвояване. От 09:00 до 11:00 часа алергиите могат да се проявят най-силно тъй като далакът е зает да работи съвместно с черния дроб и имунната система. Здравият далак произвежда антитела, когато има инфекция и внимателно наблюдава кръвта в търсене на замърсявания.
В такъв случай, напълно логично е, че неприятните усещания в този часови интервал показват проблеми с далака.

От емоционална гледна точка в китайската медицина далакът олицетворява самоуважението.

11:00 – 13:00 СЪРЦЕ

Около обяд се наблюдава ускоряване на сърдечния ритъм. Изследванията показват, че 70% от инфарктите настъпват между 11:00 и 13:00 часа. Ентусиазмът и позитивната нагласа към живота укрепват сърцето, докато негативните емоции отслабват сърдечния мускул. Внимавайте с топлината, тъй като тя влияе много лошо на сърцето.

13:00 – 15:00 ТЪНКО ЧЕРВО

Забелязали ли сте, че между 13 и 15 часа сте по-склонни да страдате от подуване на корема или от лошо храносмилане? Според китайската традиционна медицина това е защото този интервал е свързан с работата на тънкото черво.

От емоционална гледна точка, тънкото черво се свързва с чувството за неувереност и съмнения в собствените сили. От физиологична гледна точка, е възможно това да са симптоми на чревна малабсорбция.

15:00 – 17:00 ПИКОЧЕН МЕХУР

Симптомите през тези часове са индикатор за евентуални проблеми и се проявяват като честа умора и липса на енергия.

17:00 – 19:00 БЪБРЕЦИ

При неправилно функциониране на бъбреците, умората, появяваща се през предишните два часа ще продължи и през този часов интервал. Ако бъбреците са здрави и работят правилно, то между 17:00 – 19:00 часа, ще почувствате прилив на енергия.

Бъбреците се намират на едно ниво с надбъбречните жлези, които произвеждат кортизол, който пък ни помага да станем от леглото сутрин. Енергията на бъбреците е най-слаба сутрин между 5 – 7 часа, за това на някои хора им е толкова трудно да се събудят бързо сутринта.

19:00 – 21: 00 ПЕРИКАРДА

Това е времето, през което може да се появи глад за сладкиши и рафинирани въглехидрати. Причината за това е регулирането на панкреаса от бъбреците. Ако не хапнете нещо сладко, може да почувствате болка в кръста – така се обаждат бъбреците.

Ако имате нужда от дрямка, това значи, че бъбреците са наредили на панкреаса да ви успокои с цел да се извършат някои пречиствателни процеси.

21:00 – 23:00 МЕРИДИАН ТРОЕН НАГРЕВАТЕЛ

Този меридиан управлява кръвоносните съдове и артериите. Последните минават в режим „поддръжка“. Ако чувствате главоболие или силна умора, това значи, че кръвоносните съдове са в „ремонт“.

23:00 – 01:00 ЖЛЪЧКА

Жлъчката е свързана с черния дроб, който следва.

01:00 – 03:00 ЧЕРЕН ДРОБ

Черният дроб и жлъчката започват да действат между 23:00 и 03:00 часа през нощта. Ако страдате от безсъние, това може да е свързано с лошо функциониране на черния дроб, който не пречиства тялото от насъбралите се токсини. Токсините дразнят нервната система и причиняват безсъние. Мозъкът не може да се изключи и да отдъхне.

От емоционална гледна точка през този часови интервал, може да се усетят раздразнения, гняв, недоволство тъй като тези негативни чувства са тясно свързани с лошото функциониране на черния дроб.

За подобряване работата на черния дроб е добре да се пие редовно Лецитин. Лецинтинът, а също така и специалния комплекс „Здрав черен дроб“ с корен от куркума. Тези два продукта не само спомагат за пречистване на черния дроб, но също така възстановяват увредените чернодробни клетки.

В заключение можем да кажем, че разбирайки биологичния часовник, който управлява работата на вътрешните органи ни дава възможността по-добре да се грижим за нашето здраве. Симптомите могат да бъдат наши гидове, които да ни показват според определен час, органът, който заслужава специално внимание.

 

Консултирайте Гида на предназначенията за по-ясна представа относно продукцията на компания НСП. В него ще откриете за кой орган/ система – коя биологично активна добавка е най-добра!

Ние можем да изготвим и персонална програма за различни заболявания за тези, които се лекуват само с естествени продукти!