Какво представляват свободните радикали и каква опасност за нашето здраве крият те?

svobodni-radikali-kletka-oksidativen-stress

Често до нас достига информация относно необратимите поражения, които свободните радикали нанасят на нашия организъм. Свободните радикали са синоним на нездравословен начин на живот, замърсяване, преждевременно стареене, болести и прочие. Всички учени са съгласни с неоспоримия факт, че тези пакостници са изключително опасни за нашето здраве. Но какво точно представляват тези свободни радикали? Какви са последствията от тях и как можем да се предпазим?

Какво представляват свободните радикали?

За да разберем това ни трябват елементарни познания по клетъчна биология. Нашето тяло е огромен, сложен лабиринт, съставен от различни видове взаимосвързани клетки, всяка от която има своята определена функция. Клетките се разпадат на молекули, молекулите на атоми, а атомите се състоят от неутрони, протони и електрони.

Електроните трябва да бъдат в двойка, така че когато една молекулярна връзка се разпада оставяйки атом с единствен електрон, това е сигурен знак за опасност. Току-що се е родил един свободен радикал. Без още един електрон, който да възстанови равновесието, атомът става нестабилен и силно реактивен. Търсейки отчаяно начин да се балансира, той ще атакува първата молекула до която успее да се докосне, открадвайки нейния електрон, като по този начин се стартира верижна реакция, известна под името „оксидативен стрес“ (неконтролирано производство на свободни радикали).

Какво причиняват свободните радикали на нашето тяло?

Дестабилизирайки други молекули и причинявайки им оксидативен стрес, свободните радикали водят до увреждане на здравите клетки, протеините и ДНК-то. Оксидативният стрес ускорява процеса на клетъчното стареене, благоприятства развитието на някои видове ракови тумори и има тясна връзка с появата на болести като:
сърдечно-съдовите заболявания
болестта на Паркинсон
болестта на Алцхаймер
артрит
катаракт
макулна дегенерация
туберкулоза
много автоимунни заболявания

Но… свободните радикали имат и положителна роля

Способността да се преработи храната, която ядем и въздухът, който дишаме в жизнена енергия зависи изцяло от верижните реакции на свободните радикали. Свободните радикали „работят“ също за имунната система, тъй като те разграждат вирусите и бактериите, а също така извеждат токсините и отпадъците от организма. Така че свободните радикали са ни нужни за доброто функциониране на нашето тяло. За съжаление обаче те са необходими в много по-малко количество от това, което тялото ни произвежда.

Защо нашето тяло е принудено да произвежда повече свободни радикали?

Свободните радикали са естествен, страничен резултат от химическите реакции, които създават енергията т.е. от метаболизма. Тяхното производство се стимулира от някои други външни фактори: пържени и мазни храни, алкохол, замърсен въздух (включително и тютюнения дим), пестициди и прочие.

Много от тези фактори не могат да бъдат премахнати, но в природата съществуват естествени растителни антиоксиданти. Последните ни помагат да ограничим до голяма степен необратимите негативни ефекти, причинени от свободните радикали в нашия организъм.

По какъв начин тези естествени антиоксиданти помагат срещу действията на свободните радикали?

Без да „губят“ своето равновесие, антиоксидантите са в състояние да балансират свободните радикали и да прекратят тяхното верижно производство. Антиоксидантите се съдържат в плодовете и зеленчуците (колкото по-цветни – толкова по-добре!) под формата на бета-каротин, ликопен, каротеноиди, лутеин, ресвератрол, витамини С и Е и др.

За съжаление вземайки предвид модерния свят, в който живеем, нашето тяло вече не е способно да произведе ендогенни антиоксиданти т.е. естествени човешки антиоксиданти за да се справи с нарасналото количество от свободни радикали. Нашето тяло има нужда от помощ!
Поради тази причина освен консумирането на здравословни храни, една такава неоценима помощ са хранителните добавки, като тези разработени от компания НСП.

В здравния арсенал на компания Nature’s Sunshine се предлагат естествени антиоксиданти, получени от плодове и билки, известни със своите силни антиоксидантни свойства. Ако желаете да подпомогнете вашия организъм във всекидневната му борба срещу свободните радикали, NSP ви предлага : Co Q10, Грипайн с протектори, Лецитин, МСМ, Супер комплекс, Витамин С, Витамин Е, Замброза

За повече информация, можете да се свържете с мен на посочените координати.