Ролята на 10 витамини и минерали за нашето здраве

rolia-znachenie-na-vitaminite

Витамините и минералите са ключови за нашето здравословно състояние. Знаем ли обаче за какво са полезни отделните витамини и минерали и как да си ги набавим по естествен начин. Събрахме за вас 10 от най-важните витамини и минерали и най-важното, което трябва да знаете за тях.

  1. Витамин А

За какво е полезен: Витамин е ключов за здравето на очите, за цялостното развитие и растеж при децата, както и за здравето на кожата и зъбите Организмът ни не може да произведе сам витамин А, затова е важно да си го набавяме чрез храната.
Естествени източници на витамин А: Моркови, пъпеш, сладки картофи и всички оранжеви храни

  1. Витамини В

За какво са полезни витамините от група В: Витамините от група В са важни за имунната система, за цялостната енергия на организма и за усвояването на желязо.
Естествени източници на витамини В: Пълнозърнести храни, картофи, банани, леща, фасул, червени чушки, меласа

  1. Витамин С

За какво е полезен: Подсилване на кръвоносните съдове, витамин С е ключов за еластичността на кожата, усвояване на желязо, антиоксидант
Естествени източници на витамин С: портокали, гуава, червени и зелени чушки, киви, грейпфрут, ягоди, брюкселско зеле

  1. Витамин D

За какво е полезен: Здрави кости, както и за балансиране на нивата на калций и фосфор в организма.
Естествени източници на витамин D: За да синтезира тялото ви витамин D, трябва да прекарвате много време на слънце. Чрез храната е по-трудно да си набавите витамин D, но някои добри източници са: яйцата, гъбите, сардини, телешки черен дроб.

  1. Витамин Е

За какво е полезен: Витамин Е отговаря за кръвообращението и за защита от свободните радикали. Това също е витамин, който тялото ни не може да синтезира, затова е важно да го приемате с храната или като добавка. Витамин Е също така е ключов за плодовитостта.
Естествени източници на витамин Е: бадеми, домати, слънчогледови семки

  1. Витамин К

За какво е полезен: Витамин К е важен за кръвосъсирването,  играе важна роля за здравето на сърцето, черния дроб и кръвоносните съдове
Естествени източници на витамин Е: зелени листни зеленчуци, брюкселско зеле и броколи

  1. Фолиева киселина

За какво е важна фолиевата киселина: за обновяване на клетките и превенция на увреждания на плода по време на бременност
Естествени източници на фолиева киселина:  тъмно зелени листни зеленчуци, аспержи, броколи, цитруси, фасул, грах, леща, карфиол, царевица и цвекло.

  1. Калций

За какво е важен калцият: здрави кости и зъби. Калцият също така регулира кръвното налягане, холестерола и нивата на кръвна захар в организма
Естествени източници на калций: млечни продукти, броколи, смокини, едамаме, тофу

  1. Желязо

За какво е важен минералът желязо: здраве и оформяне на мускули, здраве на кръвоносните съдове и кръвта
Естествени източници на желязо: миди, стриди, черен дроб, соя, тиквени семки, фасул, леща, спанак

  1. Цинк

За какво е важен цинкът: Имунитет, растеж, плодовитост
Естествени източници на цинк: спанак, кашу, морски дарове, тъмен шоколад

Автор: Радослава Михайлова                                                Източник: zdrave.rozali.com

Учените от изследователския център на компания NSP са разработили супер комплекс от 17 витамини и 12 минерали, необходими за ежедневното функциониране на нашия организъм и гарантиращи ни крепко здраве!
Изберете качеството за вас и вашите близки с продукцията на Nature’s Sunshine Products, компания, която от 45 години се грижи за здравето на хората по света.

Nature's Sunshine Супер Комплекс

nsp-super-komplex-vitamini-minerali-add