Микровълновата фурна превръща тези храни в убийци

tezi-hrani-da-ne-se-topliat-v-mikrovalnovata-pechka

Микровълновата фурна превръща определени храни в токсични убийци

Микровълновата фурна безспорно е сред най-верните помощници в съвременното домакинство. Тя е незаменим помощник както при размразяване на храни, така и при готвене и затопляне. Въпреки това от години вървят оживени дискусии за това дали микровълновата не нанася повече вреди отколкото ползи.

Доказани данни показват, че микровълните, които печката изпраща към храната, за да я затопли толкова бързо, изменят състава на храната. В резултат на което я правят вредна и дори направо потенциално опасна за здравето ни. Такъв е случаят с топленето на мляко в нея.

Микровълните превръщат аминокиселините в него в d-изомери, за които е доказано, че са невротоксични. Затова имайте предвид, че определени храни никога не бива да се поставят в микровълновата фурна. В списъка по-долу ще видите кои са те, освен вече споменатото прясно мляко.

Яйца – от край време се знае, че яйца не бива да се слагат в микровълновата, дори и да става въпрос само за притопляне на омлет. При облъчване с микровълни, съставките им стават силно токсични.

Гъби – може би ще се изненадате, но гъбите също нямат място в микровълновата ви печка. Те съдържат в себе си ценни витамини и протеини. Които, затоплени в микровълнова, ще усложнят асимилирането им от организма. А това ще доведе до подуване и силни болки в корема.

Целина – въпреки много си полезни свойства, целината не бива да се топли в микровълнова. Също като яйцата, тя съдържа в себе си вещества, които стават токсични под влияние на микровълните.

Спанак – част от витамините в този изключително полезен зеленчук се губят, ако той бъде затоплен в микровълнова.

Картофи – може да не ви се вярва, но и картофите попадат в списъка с храни, които трябва да държим далеч от микровълновата печка. Освен, че при претоплянето в нея те губят вкуса, губят още и хранителната си стойност. Което ги прави на практика, непотребни за здравето.

Пилешко месо – протеинът в него се изменя под влиянието на микровълните. Което може да доведе до проблеми с храносмилането и дори натравяне.

Източник: zdravno.net